Фолкроника TRIGAIDA – вдъхновението не познава граници

С мащабен концерт фолктроника триото TRIGAIDA ще представи на живо дебютния си албум ELATE. Продукцията на музикантите, чиито имена не се нуждаят от представяне – Иван Шопов (Cooh), Георги Маринов-Хорхе и Ася Пинчева (Оратница) вече се радва на фантастичен успех не само у нас, но и зад Океана, миксиран в съвременен, електронен вариант и високо оценен от всички родни и чуждестранни почитатели на магическия български фолклор.

Дългоочакваното събитие е на 12 юни, събота, от 19.30 часа, в обгърнатия от зеленина и уют столичен Парк „Военна Академия“.

Вдъхновението няма граници, категорични бяха членовете на триото в интервю за БГНЕС.

Появил се на бял свят преди само два месеца, албумът ELATE набра феноменална скорост и се изкачи на челни позиции в някои от най-популярните радио канали за чил аут и фюжън музика в САЩ.

„Започнахме да работим заедно в началото на 2020 г. Пандемията доста ни помогна, защото бяхме изолирани, всеки си беше вкъщи и тогава вдъхновението ни връхлетя. Успяхме много бързо да сформираме доста парчета, а докрая на годината вече имахме готов албум“, разказа Ася Пинчева за създаването на албума.

„Това отне няколко месеца непрестанна работа. Започнахме да правим всичко онлайн, с конферентни връзки. Септември месец се събрахме и записахме всички вокали, всички инструменти, а впоследствие и гост-музикантите се включиха, като така албумът придоби финалната си форма. Докрая на годината беше готов, а в началото на тази се подготвихме с издаването му – обложка, мастеринг и всички останали елементи“, допълни подробности за целия процес Иван Шопов.

TRIGAIDA е един от най-новите музикални проекти в малката, но пъстра българска електронна сцена, в чието ядро е именно многоликият електронен артист и продуцент. Иван не само вече е преобърнал с главата надолу европейския дръм-енд-бейс, но и непрестанно търси диалога между фолклора и съвременната музика в редица свои начинания.

За мястото на първото представяне на парчетата албума мултиинструменталистът Георги Маринов-Хорхе: „Много време търсихме подходяща локация, защото това е нещо изключително важно. В парка „Военна академия“ е много зелено, а така кореспондира с духа на целия албум. Мястото излъчва много мирна енергия, а музиката ще звучи много добре там“. Неговото диджериду – традиционен дървен духов австралийски фолклорен инструмент, също се вписва много добре в цялостното звучене.

Дебютният албум „ELATE”, смесва традиционен български фолклор със съвременна електронна музика, откъдето идва и оригиналното жанрово определение фолктроника.

„Смесване на електронна музика с фолклор дойде от моето детство. Мечтаех си да мога да работя с гласове, с български инструменти. Лека-полека успях да намеря съмишленици и големи музиканти, с които да се колаборирам и да направим различни проекти“, сподели още Иван.

Ася също има специално отношение към фолклора, още повече, че е възпитаник на Националното училище за фолклорни изкуства в Широка Лъка. „За мен фолклорът е голямо богатство, нашето наследство“, сподели емоционално тя.

За тримата даровити музиканти най-вдъхновяваща е реакцията на публиката, а тя е положителна. Когато правиш нещо от сърце, резултатът винаги е налице, категорични са те.

Любопитна подробност около предстоящото събитие също е присъствието на атрактивни гост-изпълнители, които ще подкрепят тримата музиканти. Заедно с триото, на откритата сцена в Парк Военна Академия на 12 юни ще се качат още феноменалните ансамбъл при НУФИ „Широка лъка” и Мария Димитрова, които ще демонстрират магнетичните си гласове, както и талантливия джаз тромпетист Нейко Бодуров. /БГНЕС