Фон дер Лайен: 80 милиона евро от ЕС на Албания за облекчаване на енергийната криза

Енергийната криза, пред която е изправена Европа, и отговорът на нея доминираха в речта на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Тирана.

На съвместната конференция с премиера Еди Рама тя съобщи, че се очаква Европейският съюз да отпусне 80 милиона евро като незабавна помощ за страната за справяне с енергийната криза, предаде „Ора Нюз“.

„Русия манипулира пазарите и всички усещаме ефекта. За щастие, Албания изобщо не зависи от руския газ, но електроенергията, която идва в Албания, е засегната от сътресенията на пазара и тези стратосферно високи цени също засягат Албания. ЕС реши, че единственият отговор, който можем да дадем, е единство и солидарност, включително на Албания. Ние предлагаме пакет за енергийна подкрепа за Западните Балкани, правим същото и в ЕС. Ще има 80 милиона евро субсидии. Останалото е подкрепата, която ще дойде след януари за енергийната система, 500 милиона евро безвъзмездни средства за инвестиране в електроенергия в целия регион. Важно е да се инвестира във възобновяема енергия. Инвестицията ще бъде в плаващата слънчева централа във Vaun e Deja, модернизацията на хидроелектрическата централа Fierza“, каза Фон дер Лайен.

От друга страна, високопоставеният представител на ЕС оцени напредъка на Албания по пътя към ЕС, като подчерта, че започването на преговорите е резултат от тези постижения.

„Това е вашият успех, резултат от много години, изпълнени с усилия. Вие запазихте много силен фокус върху интеграцията. Винаги сте показвали ангажимента си към ЕС. За пример е да видим, че Албания активно защитава основания на правила международен ред в Съвета за сигурност на ООН и ви благодаря за този ясен ангажимент, това ви прави чест и показва, че сме общност със същите ценности, които споделяме“, каза Урсула фон дер Лайен.

„Албания се движи стабилно напред по пътя към ЕС. Укрепвате върховенството на закона с важни реформи в съдебната система, за които успяхте да създадете междупартиен консенсус. Това е задължително условие, но не е лесно. Вашата икономика отново стана силна след Covid. Това са постижения във време, изпълнено с предизвикателства”, допълни тя.

Фон дер Лайен каза, че ще се радва да се върне в Тирана през декември за срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

"Албания трябва да се гордее с постиженията си, албанските граждани показаха не само далновидност, но и съпротива. На 6 декември ще се срещнем отново тук в Тирана с Европейския съвет, ще имаме среща на върха на Западните Балкани", каза тя. /БГНЕС

Тирана / Албания