Фон дер Лайен: Намаляване на отоплението в Европа с 2 градуса ще замени доставките от „Северен поток“

Намаляването на температурите за отопление на жилищата в Европа с 2 градуса би позволило да се заменят доставките на газ по газопровода "Северен поток". Това мнение изрази председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в интервю за испанския вестник elDiario.

„Енергийната ефективност и спестяването на енергия играят важна роля", каза тя. "Ако намалим в Европа температурата на радиаторите или настройката на климатика средно с 2 градуса, Европа ще замени всички доставки от "Северен поток". През първото тримесечие на тази година вече намалихме доставките на руски газ с 30%", уточни тя.

"На последното заседание на Европейския съвет решихме, че в средносрочен и дългосрочен план трябва да обмислим цялостна реформа на пазара на електроенергия", продължи Фон дер Лайен.

Според нея санкциите на ЕС срещу Русия са ефективни.

"Сега най-важното е да се разгледат недостатъците", добави тя. „Това е важна работа. Това са въпроси, които обсъждаме помежду си, и мисля, че ще ги обсъдим и на следващата среща на върха на Г-7", каза председателят на ЕК.

Държавите-членки на ЕС ще участват във възстановяването на Украйна, каза още Фон дер Лайен.

"Статутът на кандидат за присъединяване към ЕС не дава автоматичен достъп до средства", каза тя. "Но отвъд този въпрос за статута на кандидата, ние, приятелите и съюзниците на Украйна, ще възстановим страната, защото съществуването на тази демокрация е в стратегически интерес. Ето защо направихме предложение до ЕК относно управлението на възстановяването на Украйна да се създаде платформа заедно с Украйна, където да се насочат всички тези различни глобални инициативи, които вече бяха предложени, независимо дали от ЕС или от международните финансови институции", уточни Фон дер Лайен. "Наблягам на управлението, защото искаме да сме сигурни, че има ясен план за възстановяване на Украйна и че инвестициите са свързани с реформите", добави тя. „Европейският съвет и Парламентът трябва да решат как да финансират европейската част от вноската. Представихме различни предложения, но те трябва да бъдат обсъдени и решени от Съвета“.

Що се отнася до разширяването на ЕС, ръководителят на ЕК заяви, че "днес Турция е по-далеч от ЕС, отколкото в миналото". "Няма напредък и това е достатъчно", каза тя. „Така че в ръцете на Турция е да промени нещо по този въпрос. Но засега те не го правят."

"Трябва да направим крачка към гласуване на принципа на квалифицирано мнозинство във външната политика, защото вярвам, че в този бързо променящ се свят гласът на ЕС е необходим за много развития във външната политика", смята Фон дер Лайен. „И е тъжно да се види, че Европа често мълчи, защото не можем да се обединим“. /БГНЕС