Фон дер Лайен: Бъдещето на ЕС е немислимо без Западните Балкани, Украйна и Молдова

Бъдещето на Европейския съюз е немислимо без Украйна, Молдова и Западните Балкани, които не могат да се предадат на влиянието на Русия или Китай, заяви в понеделник в Мадрид председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.


"Нека се опитаме да си представим как ще изглежда Европа след няколко години. Можем ли да си представим Европейския съюз без Украйна, Молдова, Западните Балкани и онези части на Европа, които са под влиянието на Русия или Китай? Невъзможно!", заяви фон дер Лайен на съвместната пресконференция с испанския министър-председател Педро Санчес.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен, заедно с мнозинството от европейските комисари, пристигна в Мадрид за среща с испанското правителство по повод поемането на ротационното председателство.

"Посоката на пътя е ясна и затова трябва да започнем да мислим как да обединим Европа, така че и тези страни да станат част от Европа. Това са съществени решения, които трябва да вземем", заяви председателят на Комисията.

Испанският министър-председател Санчес също заяви, че "разширяването е на дневен ред", че ЕС трябва да отговори на въпроса как вижда себе си след десет години. Той посочи, че ще е необходимо да се обсъдят въпросите за институционалните реформи, ресурсите, общата селскостопанска политика, кохезионните фондове и др.

Санчес заяви, че Европейският съюз трябва да бъде "по-федерален".

"Наистина вярвам, че трябва да вървим към един по-федерален Европейски съюз, че трябва да споделяме повече политики, повече суверенитет и че трябва да намерим общи отговори на общите предизвикателства", каза Санчес и добави, че Съюзът вече е показал това с общия отговор на пандемията и войната в Украйна. /БГНЕС