Фон дер Лайен: Без София РСМ не може да започне преговори за ЕС

РС Македония не може да започне преговори с Европейския съюз за членство, ако не разреши спора си с България. Това заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен на среща с македонския премиер Зоран Заев.

Македонският министър-председател е на двудневна визита в Брюксел и вече проведе срещи и с комисаря по разширяването Оливер Вархели. Пред председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен той е повторил позицията, че Македония няма да приеме начало на преговорите с цената на македонската идентичност и език. Тези две условия не фигурират обаче сред исканията на София, която винаги и на всички нива е заявявала, че няма претенции към македонската идентичност и език.

Говорителят на ЕК Ерик Мамер съобщи, че Фон дер Лайен е потвърдила подкрепата си за начало на преговорите със Северна Македония, но те не могат да започнат без съгласието на България.

Европейската комисия е изразила желание да подкрепи икономическите и инфраструктурните проекти в РС Македония като изграждането на ж.п. линия, газопровод и проекти, свързани със зелената енергия.

Относно възможността Албания и Северна Македония да бъдат разделени по пътя към евроинтеграцията, говорителят по разширяването Ана Писонеро обясни, че Оливер Вархели иска да се проведат междуправителствени конференции и с двете държави, но с оглед на факта, че окончателното решение трябва да се вземе от държавите-членки, ЕК няма влияние върху този процес. /БГНЕС