Фон дер Лайен: Благодаря на Швеция за успешното председателство

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен благодари на Швеция за успешното председателство на Съвета на ЕС на пресконференция в присъствието на шведският министър-председател Улф Кристерсон и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщи пресслужбата на ЕК.

„Уважаеми Улф, искам да те поздравя за много успешното шведско председателство. Благодарение на твоето ръководство. Благодарение на много упоритата работа на твоя екип има невероятни и фантастични резултати. Много благодаря за отличното сътрудничество, което преживяхме през последните шест месеца“, заяви Фон дер Лайен.

Тя отбеляза, че председателството е било от решаващо значение за „желязното единство на Европа в подкрепа на Украйна“.

„Видяхме бунта на групата "Вагнер" и очевидните пукнатини, които се появиха в системата на Путин. Сега е моментът наистина да удвоим подкрепата си за Украйна“, каза председателят на ЕК.

По отношение на икономически теми Фон дер Лайен благодари на Швеция за усилията в подкрепа на общоевропейските усилия.

„Искам също така да Ви благодаря за това, че превърнахте конкурентоспособността на Европа и нейната икономическа привлекателност в една от водещите теми на Вашето председателство. Това беше навременно решение, то изпрати силен сигнал към нашата индустрия в разгара на ожесточената глобална технологична надпревара“, подчерта тя.

От своя страна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви: „Председателството беше истински успех! Вие постигнахте 11-ия пакет от санкции срещу Русия, важна сделка за миграцията и един от най-големите пакети за климата в света“. /БГНЕС