Фон дер Лайен: ЕС дава 15 млрд. евро помощ на държавите в областта на миграцията и защитата на границите

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на брифинг за медиите в Брюксел във вторник, че корабокрушението в Пилос, което отне живота на стотици мигранти, е "ужасно".


На брифинга и в социалните медии фон дер Лайен обяви пакет от 15 млрд. евро за икономическо укрепване на европейските партньори в областта на миграцията и защитата на външните граници.

По въпроса за миграцията като цяло тя отбеляза, че ЕС "трябва да работи по-интензивно с нашите съседи", за да насърчи икономическото развитие и стабилността на свързаните с тях държави, от които произхождат мигрантите. Тя подчерта необходимостта от засилване и на международното сътрудничество с оглед на това, което тя нарече необходимост от допълнителен бюджет за сирийските бежанци в Сирия, Ливан, Йордания и Турция, както и за южноевропейския миграционен маршрут, тъй като "изчерпахме цялата гъвкавост на нашия бюджет на ЕС, за да се справяме с криза след криза".

Този допълнителен бюджет, подчерта тя, също така ще помогне на партньорите от ЕС да реагират по-бързо на хуманитарни кризи и природни бедствия./БГНЕС