Фон дер Лайен: ЕС с 360 млрд. евро годишно за енергетика и 20% от микрочиповете в света

Европейският съюз трябва да изразходва 360 млрд. евро годишно за преобразуване на енергийния си сектор и за преминаване към зелена енергия. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес в речта си по време на виртуалната дискусия "Програма Давос". Речта ѝ беше разпространена от пресслужбата на Европейската комисия.

"Европейският съюз трябва да инвестира допълнително 360 млрд. евро всяка година в преобразуването на енергийната си система", заяви Фон дер Лайен, като подчерта, че тази сума може да бъде акумулирана само чрез комбиниране на публични и частни инвестиции.

Фон дер Лайен изтъкна, че освен екологичния преход и нулевите въглеродни емисии до 2050 г., ЕС възнамерява да направи голям скок и в изграждането на нова цифрова икономика. За тази цел Европейската комисия си е поставила за цел да увеличи четирикратно производството на микрочипове в ЕС.

"До 2030 г. 20% от световното производство на микрочипове трябва да бъде съсредоточено в ЕС. Дотогава световното производство ще се удвои, така че говорим за четирикратно увеличение на европейското производство", каза Фон дер Лайен./БГНЕС