Фон дер Лайен: Очакваме с нетърпение Северна Македония в ЕС

Очакваме с нетърпение да ви видим в ЕС с вашата специална идентичност и македонски език, това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, след като пристигна в Скопие, предадедоха македонските медии.

„Очакваме с нетърпение да ви приветстваме, на вашата специална идентичност и на вашия език“, каза Фон дер Лайен, като изрази задоволство, че обиколката ѝ из страните от Западните Балкани през следващите три дни започва именно от Скопие.

Тя се срещна с президента на РСМ Стево Пендаровски.

На срещата бяха обсъдени процесът на преговорите за присъединяване на страната за членство в Европейския съюз, актуалните политически събития в Северна Македония и актуалната ситуация в региона.

В тази насока бе обменена информация за следващите етапи на преговорите след приключване на процеса на скрининг и за динамиката на изпълнение на реформите.

На срещата те обсъдиха предстоящия доклад на Европейската комисия за напредъка на Северна Македония, както и Плана за растеж на Западните Балкани, по време на която президентът Пендаровски благодари за подкрепата и ангажираността на Европейския съюз към политиката на разширяването и интеграцията на страните от Западните Балкани.

На срещата бяха обменени мнения относно стратегическото значение на прилагането на промените в Конституцията и по-нататъшните последици за европейската перспектива на страната. /БГНЕС