Фон дер Лайен: Планът на ЕС за зелени технологии не е протекционистки

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отрече, че отговорът на ЕС на огромните зелени субсидии от САЩ е "протекционистки", предаде АФП.

Европейската комисия ще представи в четвъртък своя Net Zero Industry Act в опит да помогне на Европа да се противопостави на финансовата мощ на САЩ и Китай в тази област.

Брюксел беше принуден да представи своя план, след като държавите от ЕС обявиха програмата за субсидии на президента на САЩ Джо Байдън "Купувай американското" за дискриминационна спрямо техните индустрии.

Сега обаче критиците предупреждават, че изтеклите чернови на предложенията на Комисията показват, че ЕС може да последва примера и да се опита да възпре вноса на чисти технологии, за да помогне на собствените си фирми.

Фон дер Лайен обаче отхвърли тези твърдения.

"Това е наше решение да инвестираме в индустрията на нетната нула и да улесним развитието на нови чисти технологии, така че да намалим бюрокрацията и да намалим бюрократичната тежест, да имаме срокове в процесите на издаване на разрешителни, така че да ускорим", заяви Фон дер Лайен.

"Но няма нито една точка, която да е протекционистка. Напротив, това е един много отворен акт."

Ръководителят на ЕС настоя, че Комисията е взела "много много съзнателно решение да има това отворено отношение за съвместна работа със съмишленици".

Фон дер Лайен проведе разговори с Байдън по време на посещението си във Вашингтон миналата седмица в опит да се избегне конкуренцията в надпреварата за отказ от изкопаемите горива.

Преди тази среща ЕС заяви, че облекчава правилата за държавните помощи, тъй като се стреми да подкрепи своята индустрия за възобновяема енергия и да противодейства на заплахата за европейската индустрия от американските и китайските субсидии.

Фон дер Лайен и Байдън обявиха, че ще започнат преговори за предоставяне на достъп на производителите на критични минерали от ЕС до американския пазар съгласно Закона за намаляване на инфлацията. /БГНЕС

Брюксел / Белгия