Фон дер Лайен: Подкрепата за членството на Украйна в ЕС е морален дълг на ЕК

Да се направи възможно членството на Украйна в ЕС е морален дълг, заяви ръководителят на Европейската комисия.

В речта си на форума GLOBSEC 2022 в Братислава Урсула фон дер Лайен заяви, че "е не само наш стратегически интерес, но и наш морален дълг да направим възможно" присъединяването на украинците към ЕС, съзнавайки смелата им борба за своето бъдеще.

"Украинците се борят толкова смело, защото знаят прекрасно, че искат свободно и отворено общество, принадлежащо към силна демократична общност", добави тя.

Фон дер Лайен обясни, че ЕС иска да съчетае инвестициите за възстановяване с реформи в областта на административния капацитет, върховенството на закона и борбата с корупцията.

Целта им е да създадат привлекателна бизнес среда, "така че инвеститорите да имат увереност и доверие и да се върнат и да инвестират в Украйна".

Тя обеща, че Европейската комисия ще "застане на страната на украинците с всички постижения, които имаме, с целия опит, който имаме", за да се постигнат тези реформи, водещи до присъединяване към ЕС.

Същевременно тя отбеляза, че скоростта на процеса на присъединяване зависи от Украйна и подкрепата на блока.

Само четири дни след като Русия започна война срещу Украйна на 24 февруари, украинският президент Володимир Зеленски официално подписа молбата на страната си за присъединяване към ЕС.

В момента Европейската комисия оценява въпросника, който Украйна попълни и върна през април.

През следващите седмици изпълнителният орган на ЕС ще даде своето становище дали страната може да получи статут на кандидат и да започне преговори за членство като първа фаза на процеса.

Очаква се лидерите на ЕС да оценят това становище на следващата си среща на върха на 23-24 юни. /БГНЕС