Фон дер Лайен: Поне 500 камиона трябва да влизат в Газа дневно

„Необходимо е да осигурим влизането на поне 500 камиона на ден в Ивицата Газа“.

Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя добави, че доставката на хуманитарна помощ от остров Кипър до Ивицата Газа не е алтернатива на сухопътните маршрути, предаде Анадолската агенция.

"Коридорът трябва да бъде част от продължаващите усилия за увеличаване на потока от помощи към Газа по всички маршрути, включително разширени сухопътни маршрути. В момента е необходимо да се осигури влизането на поне 500 камиона на ден или друга равностойна хуманитарна помощ", написа Фон дер Лайен в социалната мрежа X.

Ден по-рано на среща чрез видеоконферентна връзка с участието на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, британския външен министър Дейвид Камерън, външния министър на ОАЕ шейх Абдула бин Зайед ал Нахаян, държавния министър на Катар Мохамед бин Абдулазиз ал Хулайфи, външния министър на гръцката администрация на Южен Кипър Константинос Комбос и други лидери отбелязаха важността на доставката на хуманитарна помощ за Газа по суша. След срещата беше направено съответното изявление./БГНЕС