Фон дер Лайен посети Филипините с цел укрепване на отношенията между Брюксел и Манила

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разговаря с президента на Филипините Фердинанд Маркос младши в знак на подобряване на връзките след бурния период между ЕС и неговия предшественик по отношение на правата на човека.


Фон дер Лайен пристигна в Манила в неделя вечерта за първото подобно посещение на най-високо равнище от близо шест десетилетия отношения с Филипините. Посещението ѝ има за цел да засили дипломатическите, търговските и общите отношения и отношенията в областта на сигурността, заявиха европейски и филипински официални лица, като добавиха, че тя идва по покана на Маркос.

Очакваше се разговорите на Фон дер Лайен и нейната делегация с филипински официални лица да обхванат и шансовете на Филипините да запазят специалните търговски стимули в зависимост от спазването на международните конвенции за човешките и трудовите права и доброто управление, съобщи Ей Би Си Нюз.

През февруари група европейски парламентаристи заявиха, че шансовете на Манила да запази тези стимули, включително намалени мита за широк спектър от продукти, ще се увеличат, ако дълго задържаният опозиционен лидер бъде освободен и Филипините се присъединят отново към Международния наказателен съд.

Търговските стимули на Европейския съюз в рамките на така наречената Обща схема за преференции (ОСП плюс) за Филипините и седем други развиващи се държави се основават на спазването от тяхна страна на повече от две дузини международни конвенции за човешките и трудовите права, опазването на околната среда и доброто управление.

Търговските стимули, от които Филипините започнаха да се възползват през 2014 г., ще приключат през декември и правителството ще може да кандидатства отново в рамките на две години, за да ги запази, заявиха тогава европейските законодатели.

Но Филипините бяха подложени на остра критика от страна на ЕС по време на шестгодишния мандат на бившия президент Родриго Дутерте, главно заради кървавите репресии срещу наркотиците, които той ръководеше и в резултат на които загинаха повече от 6000 души, предимно дребни заподозрени. Маркос наследи Дутерте през юни миналата година.

Убийствата предизвикаха разследване на Международния наказателен съд като възможно престъпление срещу човечеството. През 2018 г. Дутерте оттегли Филипините от Международния наказателен съд, но неговият прокурор продължи да разследва широко разпространените смъртни случаи, настъпили в годините, когато страната все още беше част от базирания в Хага съд.


След това Дутерте често се нахвърляше върху критиките на ЕС към бруталните му мерки за борба с наркотиците с нецензурни изблици.

Европейските парламентаристи също така многократно са изисквали освобождаването на опозиционния лидер и бивш сенатор Лейла де Лима - най-яростният критик на Дутерте, която беше арестувана и задържана през 2017 г. по обвинения в употреба на наркотици, които според нея са били изфабрикувани от Дутерте и неговите служители, за да ѝ попречат да разследва убийствата.

Хана Нойман, която ръководеше европейската делегация по време на посещението ѝ във Филипините през февруари, заяви на пресконференция, че условията за защита на правата при управлението на Маркос са "по-добри, отколкото при управлението на президента Дутерте" в отговор на въпрос. "Има много съобщения, които наистина биха могли да подобрят нещата, ако бъдат изпълнени".

Тогава делегатите приветстваха "ангажимента на Маркос да промени фокуса на "войната срещу наркотиците" от наказателен подход към превенция и рехабилитация".

Те обаче заявиха, че според съобщенията извънсъдебните убийства продължават, и подчертаха необходимостта всички убийства да бъдат разследвани, а извършителите да бъдат подведени под отговорност, за да се води борба с безнаказаността.

Запитан дали решението за освобождаване на де Лима и за присъединяване към МНС би увеличило шансовете на Филипините да продължат да се ползват от търговските стимули на ЕС, Нойман заяви, че това би било "силен знак в каква посока иска да се движи страната".

"Европейският парламент е съвсем ясен, че всеки, който иска да има преференциален достъп до европейския пазар, трябва да спазва социалните стандарти, стандартите за правата на човека и стандартите за околната среда", каза тя. "Това изискване няма да изчезне." /БГНЕС