Фон дер Лайен: Посоката, която ще поемем днес, ще определи посоката утре

Конференцията не трябва да се превърне в интелектуална политическа абстракция, а във форум за обмяна на мнения. Трябва да се вслушаме във всички гласове: и хвалебствените, и критичните, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на откриването на конференцията за бъдещето на Европа в Страсбург.

Тя подчерта, че тази конференция е „възможност да се сплотим около собственото си бъдеще”, а Европейският съюз трябва да бъде такъв, какъвто европейците желаят.

Споделените от участниците мнения ще помогнат да бъдат преодолени съществуващите противоречия. Тя е възможност европейците да потърсят средата, да „приземят” Европа, за да стигне тя навсякъде, където има нужда от нея.

„Сега ни се отдава възможност да формулираме обща цел за всички европейци”, подчерта Фон дер Лайен.

Тя обърна специално внимание върху младите хора и начина, по който пандемията се е отразила върху живота им.

„Тя отне на младите хора много повече от просто една календарна година: Отне им приятелства, чувства, красивите моменти, споделената радост, възможността да трупат знания и да поемат рискове. Тя въвлече хората в страх, самота и безсилие за живота и бъдещето им. Затова се нуждаем от солидарност и социална справедливост, не само за отделните общества, но и за бъдещите поколения”, подчерта председателят на ЕК.

Тя призова за същински диалог между поколенията, „за да опазим всичко онова, което помага за оцеляването ни”.

„Посоката, която ще поемем днес, ще определи посоката утре”, каза в заключение Урсула фон дер Лайен. /БГНЕС