Фон дер Лайен: Приоритет срещу миграцията е укрепването на българо-турската граница

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи като приоритет при оперативните мерки срещу нелегалната миграция укрепването на българо-турската граница.

След края на първия ден от заседанието на европейските лидери в четвъртък тя припомни, че по искане на Европейския съвет е изготвила писмо, в което е представила подробно действията на Комисията по пакта за миграцията и убежището, предаде БНР.

"По отношение на оперативните мерки фокусът беше и остава преди всичко върху работата за укрепването на българо-турската граница, започването на два пилотни проекта за управление на границите - как се справяме с пристигналите мигранти на границата не само в България, но и в Румъния, както и да се покажат най-добрите практики при това управление за бързите процедури за даване на убежище или за завръщането," каза още тя.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще помогне за организирането на конференция, посветена на връщането на украинските деца, отведени в Русия, предаде АФП.

"Това е ужасно напомняне за най-мрачните времена от нашата история, това, което се случва там, да се депортират деца. Това е военно престъпление", заяви тя след срещата на върха на лидерите на ЕС.

Миналата седмица Международният наказателен съд издаде заповед за арест, в която обвинява руския президент Владимир Путин във военни престъпления за това, че е контролирал депортирането на украински деца.

По данни на Киев след нахлуването на Москва на 24 февруари 2022 г. в Русия са били отведени над 16 000 украински деца и твърди, че много от тях са били настанени в институции и приемни семейства.

Фон дер Лайен заяви, че ще работи с министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки за мобилизиране на международна подкрепа за тяхното връщане.

"Днес знаем, че от 16 200 депортирани деца досега са се завърнали само 300 и тези престъпни действия напълно оправдават заповедите за арест, издадени от Международния наказателен съд", каза тя.

"Ние сме в самото начало на много тежка работа, стремим се да обединим международния натиск, за да предприемем всички възможни мерки за установяване на местонахождението на тези деца.

"И се стремим да съдействаме на органите на ООН и на съответните международни организации за получаване на по-добра и по-пълна информация за децата, които са били депортирани в Русия", каза тя.

"Това включва и децата, които по-късно са били осиновени или прехвърлени в руски приемни семейства."

Фон дер Лайен благодари и на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който се обърна към 27-те лидери на ЕС по-рано по време на срещата на върха, за това, че е предложил подкрепата на агенциите на ООН в тези усилия. /БГНЕС