Фон дер Лайен призова за действия спрямо САЩ

Ръководителката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС трябва да действа, за да се справи с "изкривяванията", създадени от плана на Вашингтон в размер на 430 милиарда долара за насърчаване на щадящи климата технологии в Съединените щати.

Европейският съюз трябва да „предприеме действия за възстановяване на баланса на игралното поле, където ИРА (IRA, Законът за намаляване на инфлацията) или други мерки създават изкривявания“, каза фон дер Лайен в реч в Колежа на Европа в белгийския град Брюж.

Законът, предназначен да ускори прехода на САЩ към нисковъглеродна икономика, съдържа около 370 милиарда долара субсидии за зелена енергия, както и данъчни облекчения за произведени в САЩ електрически автомобили и батерии.

Фон дер Лайен каза, че ЕС трябва да работи със САЩ "за справяне с някои от най-тревожните аспекти на закона". Но тя добави, че Брюксел също трябва да „коригира“ собствените си правила, за да улесни публичните инвестиции в екологичния преход и „преоцени необходимостта от по-нататъшно европейско финансиране на прехода“.

Френският президент Еманюел Макрон се възползва от държавното посещение във Вашингтон и разговорите с президента Джо Байдън, за да изрази дълбоките си притеснения от търговията между САЩ и ЕС. Белият дом рекламира закона като новаторско усилие за възстановяване на производството в САЩ и насърчаване на възобновяемите технологии.

Френският министър-делегат за индустрията Ролан Лескюр отбеляза в излъчено интервю, че „конкуренцията трябва да бъде силна и справедлива – трябва да се координираме, за да гарантираме, че сме на равни условия.

Лескюр добави, че американските субсидии са били разпределени „малко по-бързо и ефективно от нашите“. Като пример той каза: „За електрическо превозно средство в САЩ имате субсидия от $7000, но то трябва да е американско чак до електрическата верига. „Във Франция имате 6000 или 7000 евро според заплатата си и превозното средство може да дойде от Китай“. /БГНЕС, АФП