Фон дер Лайен с план от 4 стълба за доближаване на Западните Балкани до ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви на форума GLOBSEC в Братислава нов план за растеж за държавите от Западните Балкани, чиято цел е да приближи Западните Балкани към ЕС.


"Искаме да надградим постигнатия през последните месеци напредък, но също така искаме да предоставим още днес някои от предимствата на членството в ЕС на хората от Западните Балкани ", заяви фон дер Лайен.

Председателят на Европейската комисия обясни, че планът е изграден върху 4 важни стълба - доближаване на Западните Балкани до единния пазар на ЕС, задълбочаване на регионалната икономическа интеграция, ускоряване на фундаменталните реформи и увеличаване на предприсъединителните фондове в Западните Балкани, съобщи „European Western Balkans“.

"До известна степен това е нов подход към Европейския съюз и ние не само искаме от нашите партньори да направят нови стъпки към нас, но и ние правим голяма крачка към тях. Нашата обща цел е да ускорим пътя към Европейския съюз", отбеляза Фон дер Лайен.

Тя обясни също, че страните, които са на обещаващ път към ЕС, трябва да се възползват от единния пазар, който е основният двигател за икономическия успех на държавите членки. Фон дер Лайен изтъкна възможността за присъединяване към цифровия единен пазар в области като електронната търговия, киберсигурността и възможността за улесняване на търговията със стоки и плащанията. Тя обясни, че по-тясното свързване с единния пазар на ЕС върви ръка за ръка с общия регионален пазар.

"Общият регионален пазар е от решаващо значение за отключването на огромния икономически потенциал в региона и за превръщането на Западните Балкани в по-привлекателни за европейските инвеститори", заяви Фон дер Лайен.

Този регионален пазар може също така да спомогне за ускоряване на процеса на присъединяване към ЕС и да предложи предварително някои от предимствата, но, както тя подчерта, важно е определени изисквания за членство да бъдат изпълнени предварително.

"Някои от реформите, които са част от процеса на присъединяване, са от ключово значение за доверието на инвеститорите. Помислете само за изграждането на независима и ефективна съдебна система, за осигуряването на надеждни обществени поръчки, за засилването на борбата с корупцията и за целия енергиен пазар", каза Фон дер Лайен.

Тя добави, че регионът на Западните Балкани трябва да повиши енергийната ефективност, да ускори енергийната си диверсификация и внедряването на възобновяеми енергийни източници, за да се отклони от руските изкопаеми горива, да се доближи до ЕС и да ускори процеса на присъединяване.

"Готови сме да подкрепим Западните Балкани с увеличено предприсъединително финансиране", заяви председателят на Европейската комисия, като спомена, че има остра нужда от инвестиции в Западните Балкани, които да подобрят живота на хората и да подпомогнат интеграцията им в Евросъюза. /БГНЕС