Фон дер Лайен: Ще настоявам за честна конкуренция с Китай

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще настоява за честна конкуренция с Китай в разговорите с президента Си Дзинпин, който е на държавно посещение в Париж.

"Трябва да действаме, за да сме сигурни, че конкуренцията е честна и не е изкривена", каза тя в забележки, публикувани часове преди срещата на четири очи в Париж между нея, Си и френския президент Еманюел Макрон.

Тя добави, че преди това "ясно съм заявявала, че настоящите дисбаланси в достъпа до пазара не са устойчиви и трябва да бъдат преодолени".

Европейската комисия - органът на Европейския съюз по въпросите на търговията, започна през последните месеци множество проверки в областта на конкуренцията, насочени срещу Китай.

Пекин реагира яростно на най-новото разследване, свързано с подозрения за неравноправен достъп до китайския пазар на медицински изделия, като го нарече признак на "протекционизъм" от страна на ЕС.

Китай също така е гневен от проверката на ЕС на китайските доставчици на вятърни турбини за европейския пазар. Други разследвания на Брюксел бяха насочени към китайските субсидии за слънчеви панели, електрически превозни средства (ЕПС) и влакове.

Фон дер Лайен отново изрази позицията на ЕС, че "трябва да редуцира рисковете в отношенията си с Пекин, но не и да се отделя от Китай" - което означава да намали зависимостта си от китайските доставчици, но не и да стига дотам, че да санкционира или блокира търговските потоци в ключови сектори, както правят САЩ.

"Ние сме много ясни по отношение на отношенията ни с Китай, които са едни от най-сложните, но и едни от най-важните", заяви председателят на Комисията.

"През последната година се срещнах два пъти с президента Си и прекарахме известно време в обсъждане на отношенията между ЕС и Китай - от търговията до климата, от глобалните въпроси до цифровите въпроси", каза тя.

Фон дер Лайен подчерта проблема със свръхкапацитета на Китай и начина, по който това води до навлизането на китайски стоки в Европейския съюз на твърде ниски цени, за да могат фирмите от ЕС да се конкурират с тях.

"В момента Китай произвежда, с помощта на огромни субсидии, повече, отколкото продава, поради слабото си вътрешно търсене. Това води до свръхпредлагане на китайски субсидирани стоки, като например електромобили и стомана, което води до нелоялна конкуренция", каза тя.

"Европа не може да приеме такива практики за изкривяване на пазара, които могат да доведат до деиндустриализация в Европа".

Фон дер Лайен заяви, че ще "насърчи китайското правителство да се справи с тези свръхпроизводства в краткосрочен план", като добави, че ЕС ще работи с други богати и развиващи се икономики, които са "все по-засегнати от пазарните нарушения на Китай"./БГНЕС