Фон дер Лайен ще посети италианския мигрантски остров Лампедуза

Ръководителката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен ще посети италианския остров Лампедуза в неделя с премиера на страната Джорджия Мелони, след като пристигащите мигранти там се увеличиха, съобщи Брюксел. Мелони призова ЕС да помогне за облекчаване на натиска, след като около 8500 души акостираха с лодки в продължение на три дни тази седмица на остова, който е на 145 км от бреговете на Тунис.

„Фон дер Лайен ще пътува до Лампедуза утре по покана на италианския премиер Мелони“, съобщи онлайн говорителят на ЕК Ерик Мамер в събота. Италиански служител потвърди посещението, но подробностите все още се уточняват.

Ръстът на пристигащите отново разпали дебата за това как Европа споделя отговорността за търсещите убежище. Лампедуза, най-южният остров на Италия, отдавна е място за акостиране на лодки с мигранти от Северна Африка. Но тази седмица неговият миграционен център, построен за по-малко от 400 души, беше претоварен. Между понеделник и сряда около 8500 души - повече от цялото местно население - са пристигнали в 199 лодки, според агенцията на ООН за миграцията. Изображения на хиляди хора, които спят на открито, прескачат оградата по периметъра и се скитат из града, предизвикаха гняв сред членовете на твърдо дясното правителство на Италия. Вицепремиерът Матео Салвини нарече пристигащите "акт на война", а в петък Мелони призова Европейския съюз да направи повече, за да помогне.

Фон дер Лайен със силната подкрепа на Мелони сключи споразумение с Тунис през юли, насочено към ограничаване на потока от незаконна миграция от северноафриканската държава. /БГНЕС