Фон дер Лайен: Ще забраним на „АстраЗенека” износа на ваксини извън ЕС

Компанията „АстраЗенека” е доставила само 30% от договореното количество коронавирусна ваксина за ЕС през първото тримесечие на 2021 година. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя открито заплаши компанията, произвеждаща ваксината на „АстраЗенека”, със забрана за износ на медикамента в държави, които не са членки на ЕС.

"Имаме възможността да забраним планирания износ. Това е сигнал за „АстраЗенека”: изпълнявайте договора си с ЕС, преди да започнете да доставяте в други страни", каза тя в интервю за медийната група „Функе”, публикувано днес. Фон дер Лайен заяви, че компанията е доставила само 30% от договореното количество коронавирусна ваксина за ЕС през първото тримесечие на текущата година.

В същото време ръководителят на ЕК предупреди европейците да не прибързват с планирането на летните си почивки. "Рано е да водим дискусии за лятото. Все още сме в много трудна ситуация, където по-агресивните варианти на коронавируса се разпространяват много бързо и в някои страни от [ЕС] започва третата вълна [от пандемията]", каза фон дер Лайен. Тя счита за важно още населението на съюза да се ваксинира по-активно. "В същото време подготвяме сертификатите за ваксинация за лятото. После ще видим", заяви тя. /ТАСС