Фон дер Лайен: Украйна е "определящ фактор" за връзките между Китай и ЕС

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предупреди Китай, че подходът му към руската война в Украйна ще определи връзките, но заяви, че Европа не се стреми да се "отдели" от Пекин.

Фон дер Лайен ще придружи френския президент Еманюел Макрон в Пекин следващата седмица, когато лидерите на ЕС ще установят контакт с китайския лидер Си Дзинпин.

Посещението - и още едно на испанския министър-председател Педро Санчес, което започва днес - идва, след като Си демонстрира солидарност с руския президент Владимир Путин в Москва миналата седмица, съобщава АФП.

„Президентът Си далеч не се е дистанцирал от жестоката и незаконна инвазия в Украйна, а поддържа "безгранично приятелство" с Русия на Путин", заяви Фон дер Лайен по време на реч.

Китай се опита да се позиционира като неутрален посредник и представи свой мирен план, който да помогне за прекратяване на бойните действия.

Но той отказа да осъди войната на Москва, а Западът отправи предупреждения срещу всякакви потенциални стъпки за изпращане на оръжия на Русия.

Фон дер Лайен заяви, че всеки "жизнеспособен" мирен план трябва да бъде при условията на Украйна и не трябва да укрепва хватката на Кремъл върху завзетите от него територии.

"Трябва да бъдем откровени по този въпрос. Това как Китай ще продължи да реагира на войната на Путин ще бъде определящ фактор за отношенията между ЕС и Китай занапред", каза тя.

ЕС се опитва да определи собствения си подход към Пекин, тъй като Съединените щати настояват европейските им съюзници да се присъединят към по-твърдата им позиция срещу Китай.

По-големите икономически сили в Европа като Франция и Германия се стремят да не прекъсват бизнес връзките си, докато по-ястребово настроените източни членки настояват за по-твърда позиция.

Нов световен ред?

Фон дер Лайен заяви, че е ясно, че Китай под ръководството на Си става "по-репресивен у дома и по-настъпателен в чужбина".

Тя заяви, че "ясната цел на Пекин е системна промяна на международния ред с Китай в центъра".

Настоя, обаче, че "е жизненоважно да осигурим дипломатическа стабилност и отворени линии за комуникация с Китай".

"Смятам, че не е нито жизнеспособно, нито е в интерес на Европа да се откъснем от Китай", каза тя. "Не искаме да прекъсваме икономическите, обществените, политическите и научните връзки."

Ръководителят на изпълнителния орган на ЕС подчерта, че "никога няма да се притесняваме да повдигаме дълбоко засягащите ни въпроси" пред Пекин.

"Но вярвам, че трябва да оставим място за дискусия за по-амбициозно партньорство и за това как можем да направим конкуренцията по-справедлива и по-дисциплинирана", каза тя.

Фон дер Лайен заяви, че в областта на търговията ЕС се стреми да "възстанови баланса" в отношенията си "въз основа на прозрачност, предвидимост и реципрочност".

Това включва и преоценка на едно забележително инвестиционно споразумение, което остана в застой поради противоречия във връзка със санкциите за правата на човека.

ЕС вече се стреми да намали зависимостта си от Китай по отношение на ключови минерали като литий, необходим за по-екологични технологии.

Фон дер Лайен заяви, че блокът обмисля необходимостта от "нови защитни инструменти" в чувствителни сектори като изкуствения интелект, квантовите изчисления и роботиката.

По-късно през годината изпълнителният орган на ЕС ще представи първоначални идеи за възможни ограничения на инвестициите в Китай, които биха могли да спомогнат за засилване на военната мощ на Пекин, каза тя.

"Трябва да гарантираме, че капиталът, опитът и знанията на нашите компании не се използват за укрепване на военния и разузнавателния капацитет на тези, които са и системни съперници", подчерта Фон дер Лайен. /БГНЕС

Брюксел / Белгия