Фон дер Лайен за по-силна, сигурна и солидарна Европа

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи резултатите от работата на Европейската комисия през изминалата година, по-специално за справяне с предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, като икономическо възстановяване, борба с изменението на климата, програмата за цифровизация, върховенството на закона, миграцията и отбраната.

Помощ за младите европейци

Като начало Фон дер Лайен обяви ALMA, нова програма на ЕС за предоставяне на краткосрочен трудов опит на младите европейци в други страни от ЕС. Това звучи много като Леонардо, програма на ЕС, стартирана през 1995 г. за подобряване на мобилността на пазара на труда, коментира „Политико“.

„Нашият съюз ще бъде по-силен, ако прилича повече на следващото ни поколение - рефлективно, отдадено на грижи, основано на ценности и смело впускащо се в действие“, каза тя.

Отбрана

Пъководителят на ЕК засегна и много важната тема за отбраната на блока.

„Имаме дълга история в изграждането и опазването на мира“, каза Фон дер Лайен. „През последните години започнахме да развиваме един вид европейска отбранителна екосистема, но това, от което се нуждаем сега, е Европейски отбранителен съюз.“

Тя отбеляза, че предишните усилия са се провалили.

"Това, което ни спираше досега, не бе просто недостиг на капацитет, а липса на политическа воля", подчерта Фон дер Лайен.

Тя каза, че ЕС ще работи с НАТО за „нова съвместна декларация между ЕС и НАТО до края на годината“ и че „Европа може и очевидно желае да направи повече сама“.

Фон дер Лайен каза, че тя и френският президент Еманюел Макрон ще свикат Европейска среща на върха на отбраната през първата половина на 2022 г., по време на френското председателство на Съвета на ЕС.

Урсула Фон дер Лайен очерта три точки по въпроса за отбраната. Първо, тя призова за по-добро споделяне на разузнавателна информация и заяви, че ЕС може да обмисли съвместен център за осведоменост. Второ, тя говори за подобряване на оперативната съвместимост, като сподели идея за премахване на данъка върху добавената стойност при закупуване на отбранително оборудване, разработено и произведено в Европа. Трето, тя каза, че Европа трябва да се стреми да бъде лидер в киберпространството.

„Нуждаем се от европейска политика в областта на киберзащитата, включително законодателство с общи стандарти съгласно нов европейски закон за киберустойчивост.“

Климатични цели

Относно климатичните цели ръководителят на Комисията отбеляза, че напредъкът преди преговорите по климата на COP26 е в застой. В речта си Фон дер Лайен се фокусира върху „планове“, а не само върху цели. Тя призова големите икономики да изпълнят тези планове преди конференцията за климата в Глазгоу през ноември.

„COP26 ще бъде моментът на истината за големите икономики“, казва Фон дер Лайен за предстоящата конференция по климата в Глазгоу.

Тя се фокусира върху Китай, като каза, че Пекин трябва да надхвърли целта си, за да достигне нулеви емисии до 2060 г. и да поеме ангажимент за постепенно премахване на въглищата.

Европа ще предложи допълнителни 4 милиарда евро за финансиране развиващите се страни, за да се справят с изменението на климата. Но Фон дер Лайен каза, че е време САЩ също да засиля ангажимента. В момента САЩ изостават от по-малките икономики в Европа като подкрепа на най-бедните страни.

Фон дер Лайен призова евродепутатите и държавите от ЕС да запазят пакета от предложения на Комисията относно климата, който той представи съвместно през юли. Предложението ѝ за прилагане на търговията с емисии по-специално към автомобилния транспорт и сградите бе подложено на огън на фона на опасенията, че домакинствата ще поемат сметката. Целта на пакета е „проста“, каза Фон дер Лайен. „Ще сложим цена на замърсяването, ще имаме по-интелигентни автомобили и по-чисти самолети и ще се уверим, че по-високите климатични амбиции идват с повече социални амбиции.“

Биоразнообразие

Фон дер Лайен заяви още, че ЕС ще удвои финансирането за глобалното биологично разнообразие, „по-специално за най-уязвимите страни“. Това се случва преди конференцията на ООН по биоразнообразие COP15 в Китай през октомври, където се очаква ЕС и неговите страни-членки да настояват за ново глобално споразумение за справяне със загубата на биологично разнообразие до средата на века. Тя обаче ще бъде изправена пред трудности да привлече на борда държави като Бразилия, Аржентина и Китай - еврокомисарят по околната среда Вирджиниус Синкевичиус даде сигнал по-рано това лято, че не е доволен от проектоспоразумението.

Разузнаване

Според Фон дер Лайен, е „жизненоважно“ ЕС да има по-добра координация в разузнаването. Тя каза, че ЕС има знания, но няма пълна информация. По думите ѝ страните от ЕС трябва да подобрят военната оперативна съвместимост.

Много от тези предложения вероятно ще ударят стена на скептицизъм, а някои и откровено противопоставяне от страна на държавите-членки, които не искат никаква дистанция от САЩ, що се отнася до политиката за сигурност.

Разширяването със Западните Балкани

Относно ситуацията с разширяването ръководителят на ЕК коментира: „Инвестицията в бъдещето на Западните Балкани е инвестиция в бъдещето на Европейския съюз“.

Тя също така заяви, че скоро ще пътува до региона, за да подчертае ангажимента на ЕС към процеса на присъединяване.

Помощ за Афганистан

Урсула фон дер Лайен обеща блока да увеличи хуманитарната помощ за Афганистан.

"Трябва да направим всичко, за да предотвратим реалния риск там от голям глад и хуманитарна катастрофа. И ние ще свършим нашата част, ще увеличим отново хуманитарната помощ за Афганистан със 100 милиона евро", каза Фон дер Лайен в годишното си обръщение за състоянието на Европейския съюз.

Но председателят на Комисията не каза нищо за това как всъщност ЕС ще предостави тази помощ, като се има предвид, че талибанските бойци сега контролират страната.

Ваксини за бедните страни

Фон дер Лайен обяви още, че ЕС ще дари 250 милиона дози до края на годината за страните с ниски доходи - внезапен скок от първоначалните 200 милиона дози, обещани това лято.

"Мога да обявя днес, че Европейската комисия ще добави ново дарение от още 200 милиона дози до средата на следващата година. Това е инвестиция в солидарност и инвестиция в световното здравеопазване", каза тя.

Пандемията от коронавирус и възстановяването

Относно пандемията от коронавирус ръководителят на ЕК заяви: „Това беше време на намиране на душите ни. Хората преосмислиха живота си.“

Тя се позова на мегапакета за възстановяване на бюджета и възстановяването като цяло, като доказателство, че солидарността на ЕС се е запазила по време на пандемията. Тя каза: “ЕС се сблъска с пандемията като единна Европа и мисля, че можем да се гордеем с това“.

Според нея ЕС трябва да обмисли как кризата се отрази на икономиката, включително увеличаването на дълга и неравномерното въздействие върху различните сектори.

„За тази цел Комисията ще възобнови дискусията относно прегледа на икономическото управление през следващите седмици“, каза председателят на Комисията. „Целта е да се постигне консенсус по пътя напред доста преди 2023 г.“

Справедливи данъци

Фон дер Лайен говори също за данъчното правосъдие: „Добре е компаниите да печелят, но ако те печелят, това е благодарение на качеството на нашата инфраструктура, нашата социална сигурност, на нашата образователна система. Така че това е най-малкото от всичко – да плащат справедливи вноски “, каза тя на френски, като получи бурни аплодисменти от публиката.

„Ето защо ще продължим да се борим с данъчните измами“, добави тя, като каза, че Комисията ще направи „всичко“, за да постигне глобално споразумение относно минималните данъци за бизнесите.

Фон дер Лайен каза, че предлага „нова европейска стратегия за грижа, която да гарантира, че всеки мъж и жена могат да се възползват от възможно най-добрата грижа“. Тя заяви, че е важно да се осигурят „справедливи условия на труд, по-добро здравеопазване и добър баланс в живота“.

Икономика

ЕС е твърде зависим от Азия за чипове, подчерта ръководителят на ЕК, и Комисията ще създаде нова инициатива за ЕС за развитие на собствено производство и предлагане. „Нека бъдем отново смели и нека съсредоточим всичките си сили върху полупроводниците“, каза тя.

Европейската комисия „ще представи Закон за европейските чипове“, за да догони световните лидери по проектирането и производството на микрочипове, каза още Фон дер Лайен.

Изграждането на сектора на чипове в Европа „не е само въпрос на нашата конкурентоспособност. Това също е въпрос на технологичен суверенитет “, каза Фон дер Лайен, наричайки го„ трудна задача “, която изисква европейските лидери„ отново да бъдат смели“.

Комисията „скоро“ ще представи нова възможност за инвестиции в инфраструктура, наречена „глобален портал“, която трябва да се превърне в „надеждна марка“ по целия свят, каза Фон дер Лайен. И тя не скри целта: да се противопостави на агресивното изграждане на китайска инфраструктура по целия свят.

„Европа трябва да стане по-умна, когато става въпрос за финансиране на инфраструктура“, заяви Фон дер Лайен: „Ние сме доста добри във финансирането на пътища, но няма никакъв смисъл за Европа, ако изградим перфектен път между китайска медна мина и китайско пристанище."

Върховенство на закона

Фон дер Лайен заяви, че Комисията следва „двоен подход на диалог и решителни действия“, когато се занимава с въпросите за върховенството на закона в страни като Полша. Забележката идва след решението на Комисията да поиска от Европейския съд да наложи глоба на Варшава, тъй като не е изпълнила съдебното решение за върховенството на закона.

Фон дер Лайен подчерта, че демократичните принципи са в основата на експеримента на ЕС: „Хората трябва да могат да разчитат на правото на независимо правосъдие и да бъдат третирани еднакво - навсякъде в Европа“.

От следващата година годишният доклад на Комисията за положението с върховенството на закона във всяка държава от ЕС „допълнително ще включва конкретни препоръки“ за това как да се подобри положението - адресиране към централна критика към доклада. Тя похвали Малта за вече отбелязаните подобрения.

Тя подчерта важността на ценностите в ЕС: „Всички ние се ангажирахме да зачитаме общите ценности при присъединяването си към ЕС“, каза Фон дер Лайен и добави, че върховният съд на ЕС трябва да бъде уважаван като най-висшият правен орган в блока.

Подход към миграцията

Фон дер Лайен отправи и послание в подкрепа на Литва, Латвия и Полша, ангажиращи се с мигранти, изтласкани до границата на ЕС от беларуския режим на Александър Лукашенко, наричайки това „хибридна атака“, но изрази тежък призив към страните от ЕС да се съгласят на общ подход към миграцията - нещо, което е блокирано от страни като Полша и Унгария.

„Новият пакт за миграцията и убежището ни дава всичко необходимо за справяне с различните типове ситуации, с които се сблъскваме“, каза Фон дер Лайен, признавайки, че откакто Комисията е представила предложението „напредъкът е болезнено бавен“. Председателят призова държавите-членки и Европейския парламент да ускорят процеса. "Това в крайна сметка се свежда до въпрос на доверие", заключи тя.

Тя също осъди държави (без имена), за използването на миграционните въпроси за политически цели.

Нов подход към здравеопазването

Относно новия биомедицински орган HERA, Фон дер Лайен спомена „нова мисия за подготовка и устойчивост на здравето, подкрепена от инвестиция по Team Europe от 50 милиарда евро до 2027 г.“

Документите показват, че Комисията ще предложи бюджет на агенцията в размер на 6 милиарда евро, като още 24 милиарда евро ще бъдат насочени към готовност за спешни случаи от други бюджетни единици.

Насилие и човешки права

Фон дер Лайен отбеляза, че жените са били изложени на по-голям риск от домашно насилие по време на блокирането заради коронавируса. „Сигурно е било особено ужасно време за онези, които не са могли да избягат от мъчителите си“, каза тя.

До края на годината ще има закон за предотвратяване на насилието над жени, обяви по този повод Фон дер Лайен.

Проблемът с човешките права не остана незасегнат от председателят на ЕК.

„Ще предложим забрана на продуктите на нашия пазар, произведени с принудителен труд“, каза Фон дер Лайен пред евродепутатите. „Глобалната търговия по света е добра и необходима, но това никога, никога не може да става за сметка на достойнството и свободата на хората.“

Европейска прокуратура и целите ѝ

Фон дер Лайен се обърна също към наскоро стартиралата прокуратура на ЕС и нейната мисия за борба с бюджетните измами.

„Корупцията не е просто кражба на парите на данъкоплатците, това не е просто заплаха за инвеститорите“, каза Фон дер Лайен. „Тя също така позволява на хората да купуват услуги с големи пари и на „могъщите да заобикалят демократичните правила“.

Тя добави: „Що се отнася до защитата до бюджета ни, ние ще разследваме всеки случай с всичко по силите си и ще направим това много скоро.“ /БГНЕС