Фон дер Лайен и Джонсън - има ли все още място и готовност за компромиси

Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен вечерят днес в Брюксел. Целта на вечерята не е да се спрат преговорите, но не е и да се обяви, че е сключена сделка.

Причината за срещата е да се види дали и двете страни по принцип са готови да толерират идеята за отстъпки, след като преговорите и, честно казано, преговарящите са изчерпани.

Ако премиерът на Великобритания и председателят на ЕК Фон дер Лайен могат да се погледнат в очите и да се съгласят, че все още има място и готовност за компромиси, тогава все още е възможна сделка.

Ако те са готови да сключат такъв вид пакт - да си кажат насаме, че всеки е готов да се отдръпне, ако и другия го направи - тогава на теория това би позволило техническите разговори да започнат отново.

В предварителни разговори във вчера Великобритания и ЕС постигнаха споразумение относно специфични търговски договорености за Северна Ирландия - включително относно граничните проверки след Брекзит и правилата за търговия за Северна Ирландия, както и как ще работи новата граница с Ирландия по море.

Това означава, че Обединеното кралство вече се е отказало от плановете си да отмени части от споразумението си за излизане от ЕС, подписано миналата година, което би могло да наруши международното право.

Консервативният депутат сър Роджър Гейл заяви пред Newsnight на Би Би Си, че не смята, че Даунинг Стрийт "разбира напълно степента на антипатия в целия Европейски съюз" към плана на Обединеното кралство да отмени споразумението за развод, което той определи като "израз на недобросъвестност".

Подробности за споразумението между Северна Ирландия и Република Ирландия все още не са публикувани, но се очаква министър Майкъл Гоув да направи изявление пред парламента днес.

Споразумението беше важен момент за бизнеса, заяви политическият репортер на Би Би Си за Северна Ирландия Джейн Маккормак. "Но някои фирми и политически партии може да се окажат по-малко възприемчиви, когато видят по-фините подробности от това, което е решено", каза тя. /БГНЕС

-------------------------------------------------------------------

Лаура Кунсберг, Би Би Си