Фон дер Лайен: Лондон да търси амбициозна търговска сделка

Ръководителят на Европейската комисия заяви във вторник, че Брюксел може да приеме чиста раздяла с Великобритания, но призова Лондон да търси амбициозна сделка за свободна търговия.

В обръщението си към Европейския парламент Урсула фон дер Лайен отбеляза, че правителството на премиера Борис Джонсън е заявило, че е би работило с Европа при основните условия на Световната търговска организация, съобщи АФП.

Тя обаче предупреди, че всички търговски споразумения идват с правила и Европа ще се стреми да защити своите стандарти. "Все още имаме своите стандарти, които трябва да се спазват."

Фон дер Лайен приветства заявената амбиция на Джонсън да направи Великобритания „световен шампион по свободна търговия“.

Но предупреди: „Бях малко изненадана, когато чух премиера на Обединеното кралство да говори за австралийския модел. Но Европейският съюз няма търговско споразумение с Австралия. В момента търгуваме при условията на СТО. И ако това е британският избор, добре, ние приемаме това без никакви въпроси", продължи тя. „Но всъщност просто сме в момент, в който се споразумяхме с Австралия, че трябва да прекратим тази ситуация и работим по търговска сделка с тях.

Разбира се, Великобритания може да реши да се уреди за по-малко, но аз лично вярвам, че трябва да бъдем много по-амбициозни."

Великобритания напусна ЕС на 31 януари след 47 години членство.

Лондон постигна съгласие с Брюксел за преходен период до 31 декември 2020 г., за да може двамата партньори да договарят нови търговски отношения.

Подробностите все още не са договорени, но Лондон казва, че ще напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз, които в момента улесняват безпроблемната трансгранична търговия.

„Правителството потвърди плановете за въвеждане на контрол върху вноса на стоки от ЕС на границата, след като преходният период приключи на 31 декември 2020 г.“, се казва в изявление на Обединеното кралство.

Също така било важно "да се отнасяме еднакво към всички партньори, тъй като започваме да договаряме собствените си търговски споразумения със страни по света", се казва в изявлението.

Великобритания се надява да договори нови търговски сделки със Съединените щати, Япония, Австралия и други държави заедно с споразумение с ЕС.

Британският финансов министър Саджид Джавид обеща във вторник да изгради "трайни отношения" за финансовите услуги в рамките на търговска сделка след Брекзит, според плановете, които той ще очертае през следващите месеци.

Мощното министерство на финансите на Джавид "ще представи бяла книга през пролетта за бъдещето на финансовия сектор на Обединеното кралство", заяви министърът в лондонския делови ежедневник City AM.

"От следващата година ще имаме свободата да правим свои собствени правила извън ограниченията на единния пазар и митническия съюз", написа той.

"И ... искаме бъдещи отношения с ЕС, където работим заедно в преследване на общи интереси."

Той добави: „Вече няма да бъдем получател на правила, но оставаме ангажирани с най-високите международни стандарти за финансово регулиране и за оформяне на глобалното вземане на правила.

Може да изберем да правим нещата по същия начин, както ЕС, ако това служи на Обединеното кралство. Но ще има разлики, не на последно място, защото като глобален финансов център Обединеното кралство трябва да бъде в крак и да спазва международните стандарти."

"Ще продължим да изпълняваме общия ангажимент, който Великобритания и ЕС вече са поели да приключат с пълен набор от оценки за еквивалентност до юни 2020 г.", написа той.

„Тъй като напускаме ЕС със същите правила, постигането на равностойност в първия ден не трябва да е сложно.“

„Разбира се, всяка страна ще приеме равностойност само ако смята, че разпоредбите на другата са съвместими. Но съвместимостта не означава да бъдат идентични, доколкото и Великобритания, и ЕС в различно време са признали важността на фокусирането върху регулаторните резултати.“ /БГНЕС