Фон дер Лайен ще защити ваксинационния план на ЕС

Председателят на Европейската комисия се готви днес да защити ваксинационният план на ЕС пред парламента на ЕС, въпреки проблемите с разпространението на ваксините в съюза, предаде АФП. Разпространението на новите варианти на вируса принуди Гърция да затегне заключването в района на столицата си.

Европа е регистрирала една трета от над 2,3 милиона смъртни случаи, причинени от коронавируса в световен мащаб. Той продължава да се разпространява бързо въпреки началото на ваксинациите в много страни и налага принудителното възстановяване на непопулярни икономически наказващи ограничения.

Лидерите на Европейския съюз бяха включени с ожесточени обществени спорове с фармацевтични фирми заради недостиг на ваксини.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен ще защити стратегията на ЕС за ваксиниране пред Европейския парламент в Брюксел с ръководството на блока заради нарастващия обществен натиск и недоволство.

Проблемите с доставката на ваксини вече предизвикаха дипломатически спор, след като AstraZeneca заяви, че няма да може веднага да изпрати дозите, които обещава на Великобритания и ЕС.

В същото време възраждането на инфекциите в целия континент увеличава натиска върху ЕК.

Опасявайки се от повторно рязко увеличение на броя на заразените, германският канцлер Ангела Меркел ще се стреми да удължи строгите ограничения поне до края на февруари, въпреки умората и изтощението от частичното блокиране на най-добрата европейска икономика.

Мощните снежни бури също допринесоха за неприятностите, свързани с ваксинирането на европейското население, след като транспортът и инфраструктурата бяха засегнати в Германия и Великобритания.

Някои центрове за ваксинация срещу коронавирус в Англия бяха принудени да затворят - включително големите центрове в Ипсуич и Колчестър./БГНЕС