Фонд на НАТО за 1 млрд. евро предлага на стартъпи в областта на отбраната алтернатива на Китай

Фонд за рисков капитал на стойност 1 млрд. евро, подкрепен от НАТО, планира да вложи финансови средства в стартъпи в областта на отбраната, за да увеличи технологичното предимство на ръководения от САЩ военен съюз и да отблъсне конкуренцията на Китай.

Схемата за иновации, която стартира миналата година, има за цел да запълни празнината във финансирането на компании, работещи върху технологии с военни възможности, на фона на опасенията, че западните стартиращи компании нямат финансовата мощ, която Пекин предоставя на своите компании.

"Липсва рисков капитал за дълбоки технологии, особено в Европа", заяви пред "Файненшъл таймс" помощник-генералният секретар на НАТО Давид ван Веел. "Искахме да осигурим повече капитал от наша страна, за да инвестираме в тези компании, за да избегнем обръщането им към китайски инвеститори."

Базираният в Нидерландия фонд ще се фокусира върху области, включващи изкуствен интелект, космически технологии и биотехнологии, и е изправен пред ограничения за инвестиране в оръжия. Набирането на кадри за групата е било по-лесно от очакваното, заяви Клаус Хомелс, председател на Фонда за иновации на НАТО и ветеран в рисковия капитал, основал европейската фирма Lakestar.

"Най-голямата изненада за мен беше, че приемането и мисията на тази тема привлече толкова много хора", каза Хомелс. "Това нямаше да се случи преди пет, шест години."

23 членове са избрали фонда, за който НАТО твърди, че е първата "силно суверенна" група за рисков капитал, каза Ван Веел, която се фокусира върху нововъзникващите предизвикателства пред сигурността. Швеция, която е в процес на присъединяване към НАТО, планира да включи.

САЩ обаче, които имат най-големия бюджет за отбрана от всички държави, са решили засега да не инвестират във фонда. Пентагонът наблюдава начинанието и може да подкрепи последващо финансиране, заяви Фиона Мъри, вицепрезидент на NIF и професор в Масачузетския технологичен институт.

През последните години Вашингтон увеличи инвестициите в стартиращи предприятия, които произвеждат военни технологии.

Разработването на чувствителни технологии от страна на Китай се превърна в област на нарастваща загриженост за Запада през последните години. Миналия месец президентът на САЩ Джо Байдън обяви забрана на американските инвестиции в някои от критичните технологични отрасли на Китай.

Фондът е наел екип от инвеститори, включително управляващия партньор Андреа Траверсоне, който преди това е работил в британския Amadeus Capital Partners, за да ръководи дейността му.

НАТО стартира своя фонд в момент, когато рисковите капиталисти се оттеглят от сектора на отбранителните технологии. Войната в Украйна обаче промени възприятията, което улесни набирането на средства.

Този месец европейският стартъп за отбранителни технологии Helsing набра 209 млн. евро, за да разработи своя софтуер, използван за подпомагане на военните, като последен пример за това как секторът не се поддава на по-широкия спад на рисковите фондове.

При представянето си пред компаниите фондът на НАТО се фокусира върху внедряването на технологиите в действие и отношенията между министерствата на отбраната. Фондът се надява, че ранните инвестиции ще улеснят използването на новаторски технологии в целия алианс.

Въпреки това фондът е изключил инвестирането в стартиращи предприятия, които произвеждат нападателни оръжия, или в рискови фирми, които притежават такива компании. Тази "етична червена линия" за инвеститорите бавно се измества в САЩ след нахлуването на Русия в Украйна, като големите фондове за рисков капитал, сред които Sequoia Capital и Andreessen Horowitz, започват да отделят капитал за стартиращи предприятия, които произвеждат оръжия и отбранителни системи. /БГНЕС