Фондация „НАТО“: Югоизточна Европа и Черноморският регион по-важни от всякога за европейската сигурност

Югоизточна Европа е по-важна от всякога заради стратегическата си роля, а сега нейното значение най-накрая е признато от международната общност, заяви посланик Алесандро Минуто-Рицо, президент на Фондация "Колеж по отбрана на НАТО", при откриването на конференцията "Балкански и черноморски перспективи 2022: подкрепа на прехода", която се проведе днес.

Конференцията на високо равнище събра лица, вземащи решения, заедно с експерти по сигурността и политиката, за да обсъдят най-належащите въпроси в региона в настоящите геополитически условия, но също така и дългосрочните перспективи за осигуряване на мира и стабилността в Западните Балкани и Черноморския регион, съобщи European Western Balkans.

Организирана от Фондация "НАТО" в сътрудничество с отдела за публична дипломация на НАТО, италианското министерство на външните работи и международното сътрудничество и Колежа по отбрана на НАТО, конференцията се състои от три тематични сесии, посветени на перспективите за регионална интеграция, ролята на международната общност за справяне със сивите зони в региона и укрепването на нестабилните демокрации.

Алесандро Минуто-Рицо, бивш заместник генерален секретар на НАТО, откри конференцията, като подчерта значението на Западните Балкани и Черноморския регион в настоящите геополитически обстоятелства, но също така припомни, че през последните години Фондация "НАТО" проявява последователен интерес към региона чрез проекта "Стратегически Балкани".

"Югоизточна Европа винаги е била от решаващо значение за европейската сигурност, на кръстопътя на много интереси и амбиции", заяви Минуто-Рицо.

Той говори за общите проблеми, които страните от региона споделят и които са тема на днешната конференция, като крехкостта на демокрациите и заплахата, която съществуващите спорове представляват за стабилността, но също така и за широкия спектър от икономически и демографски проблеми, с които се характеризира регионът.

Минуто-Рицо заяви, че "Западните Балкани и Черноморският регион трябва да станат неразделна част от евроатлантическата общност" и че регионът трябва да се движи в "посока на приобщаване". Той допълни, че "руската агресия в Украйна е добавила известно чувство за неотложност по този въпрос".

Председателят на Фондацията завърши с думите, че въпросите с демокрацията, сивите зони, реформите и включването в ЕС и НАТО не са нови, "но събитията показват, че те остават важни", поради което това са темите, обсъждани на конференцията, в която "приоритет имат гласовете, идващи от региона".

Паскуале Терачиано, генерален директор на отдел "Публична и културна дипломация" в италианското министерство на външните работи и международното сътрудничество, определи темите на конференцията като "ключови въпроси, които могат да определят бъдещето на региона", и добави, че конференцията е "изключително навременна".

"Западните Балкани и Черноморският регион изпитват съответна степен на политическа несигурност, която се отразява и на ЕС и НАТО", заяви Терачиано.

Той също така подчерта стратегическата роля на тези два региона като "мостове между Русия и Средиземно море".

Италианският дипломат подчерта значението на регионалната интеграция, която "изглежда плува в мътни води" поради бавния и неравномерен темп на интеграция на Западните Балкани в ЕС и липсата на осезаеми резултати от регионални икономически инициативи като "Отворени Балкани".

Той спомена и незаконната търговия и престъпните мрежи, които продължават да подкопават демокрациите в региона, като по този начин застрашават и стабилността. Според Терачиано международните участници, като ЕС и НАТО, но също така ООН и ОССЕ, трябва да участват по-активно в региона и ефективно да споделят тежестта.

Терачиано посочи две основни условия за осигуряване на стабилност в региона.

"Силна и координирана политическа воля на държавите-членки на участващите организации за постигане на жизнеспособни компромиси и постоянен и откровен диалог с всички държави в региона, особено чрез многостранни форуми", както обясни той. /БГНЕС