Фондовите пазари в САЩ и Еврозоната в подем

Фондовите пазари в САЩ и Еврозоната отбелязаха положително раздвижване, преодолявайки продължаващите страхове относно бързо разпространяващия се вариант Омикрон след коледните празници.

Мутиралият щам предизвика нови вълни от заразени по целия свят, като множество страни затегнаха санитарните мерки, хиляди полети бяха отменени, и десетки круизни кораби се върнаха към пристанищата си заради заразени с Ковид пътници.

В понеделник акциите на Уолстрийт се радваха на нов силен цикъл, като основните индекси спечелиха поне един процент, а S&P 500 достигна втори пореден рекорд.

Понеделник откри исторически силния седемдневен период след Коледа, известен сред брокерите като традиционно „рали на Дядо Коледа“: период на ниски обеми на търговия и лек поток от покачващи се акции.

Но водещи авиокомпании като United и Delta се сринаха след масовата отмяна на полети заради новозаразени сред персонала, пътниците или служителите на авиокомпаниите и летищата.

Пазарите в еврозоната затвориха по-високо, докато азиатските пазари завършиха на загуба. Лондон и Хонконг пък не работят по празниците.

Изследване, публикувано вчера, показва, че потребителите в САЩ са били в настроение да харчат през празничния сезон, като продажбите на дребно са нараснали с 8,5% спрямо миналата година. Онлайн продажбите са се увеличили с 11%, а продажбите в магазините са скочили с 8,1% между 1 ноември и Бъдни вечер, сочи проучването на Mastercard SpendingPulse./БГНЕС