Ford изгражда нов завод за електрически батерии

Американският автомобилен производител Ford ще построи нов завод за батерии на стойност 3,5 млрд. долара в Мичиган. Ford ще разнообрази предлаганите от него батерии с технология от китайска компания, докато увеличава производството на електромобили.

Председателят на борда на директорите на Ford Бил Форд и други ръководители на компанията се присъединиха към губернатора на Мичиган Гретхен Уитмър на събитие, за да популяризират начинанието, което включва партньорство с китайската фирма Contemporary Amperex Technology Co.

Уитмър, демократ, обяви съобщението за "още една победа за Мичиган", като посочи създаването на 2500 нови работни места в производството.

Преди това Ford обмисляше да разположи завода във Вирджиния, но идеята беше отхвърлена от републиканския губернатор Глен Янгкин в ход, който беше възприет като знак за амбициите на Янгкин да се включи в републиканската президентска надпревара през 2024 г.

Ford заяви, че проектът в Маршал, Мичиган - разположен на около 100 мили западно от Детройт - ще разнообрази профила на батериите на компанията, като се откаже от сегашното изключително използване на никел-кобалт-манганови (NCM), чието производство е скъпо поради недостига на суровини.

В Маршал Ford ще произвежда литиево-железно-фосфатни батерии от 2026 г. нататък. Технологията включва по-евтини суровини и може да понесе по-често и по-бързо зареждане от NCM батериите, заявиха от компанията.

Автомобилният гигант си поставя за цел годишното производство на 600 000 електромобила в световен мащаб до края на 2023 г. и два милиона до края на 2026 г.

"Гамата електрически автомобили на Ford предизвика огромно търсене", заяви главният изпълнителен директор Джим Фарли.

Той добави, че за да достигнат възможно най-много електромобили до клиентите, Ford е "първият автомобилен производител, който се ангажира" да произвежда и двата вида батерии в САЩ. /БГНЕС, АФП