Foreign Affairs: Руската игра с огъня на Балканите

Тази година се навършват 30 години от началото на югославските войни - най-кървавият конфликт в Европа след Втората световна война.

Въпреки че непосредствено след войните балканските държави поеха към демократично управление и интеграция в НАТО и Европейския съюз, последователното пренебрегване от страна на Запада допринесе за драматичното им отстъпление през последните години. Сега руският президент Владимир Путин се възползва от предоставената му възможност и използва бившите югославски държави като поредното бойно поле за отслабване на НАТО и Европейския съюз.

Усилията на Путин да доведе Балканите до ръба на пропастта са част от мисията му да възстанови ролята на Русия като глобален посредник на властта. Подобно на стратегията на Кремъл в Кавказ, целта на Русия на Балканите е да засили напрежението, за да може да се позиционира като единствен регионален посредник и гарант за сигурността. Едновременно с това тя цели да покаже, че нито НАТО, нито ЕС, нито техните членове са надеждни партньори за която и да е от балканските държави. Сега, когато Москва продължава военното си струпване в близост до украинската граница, кампанията ѝ за влияние на Балканите служи като още един театър за предизвикване на Запада.

За мнозина на Запад стратегията на Путин е озадачаваща. Тези анализатори разглеждат Балканите като геополитическо блато; те не разбират какво може да спечели Русия от намесата си в региона. Както казва директорът на Московския център "Карнеги", "Балканите не са основно бойно поле в конфронтацията между Русия и Запада".

Не бива обаче Балканите да се отхвърлят толкова лесно. Русия вижда региона като слабото място на Европа: нарастващото ѝ влияние там заплашва да ѝ позволи да разположи стратегически военни активи в близост до голяма база на САЩ и обещава да ѝ осигури достъп до Адриатическо море. По-голямата цел на Путин е да промени баланса на силите в Европа в полза на Москва, а Балканите са част от тази стратегия. Москва провежда информационни операции за разпалване на етническо напрежение и насърчаване на протести, скрепява оръжейни сделки, вгражда се в критична енергийна инфраструктура и използва дългогодишните религиозни и културни връзки между Руската православна църква и Сръбската православна църква в своя полза в региона.

Усилията на Русия бяха подпомогнати в значителна степен от слабия отговор на ЕС. Въпреки многото години и милиардите евро, похарчени за подготовка на Балканите за интеграция в ЕС, усилията са в застой. ЕС не се е разширил след приемането на Хърватия през 2013 г. и въпреки обещанията за членство на "западната балканска шесторка" - Албания, Босна, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия - на практика преговорите са замразени. Затруднено от различни предизвикателства като Брекзит, пандемията от COVID-19, възхода на крайно десните групи и мигрантската криза в Европа, разширяването изглежда е спряно за неопределено време. Този неуспех превърна Балканите в очевидна цел за Путин.

По време на последната балканска криза през 90-те години на миналия век Русия беше твърде слаба, за да се намеси военно. Вместо това тя се ограничи до мироопазваща мисия след войната в Косово през 1999 г., от която реши да се изтегли през 2003 г. Но не бива да има съмнение, че още тогава руското правителство виждаше в разширяването на НАТО в Източна Европа значителна заплаха за националната сигурност. Сега, когато икономиката и армията на Русия са сравнително по-силни, Кремъл вижда възможност да попречи на напредъка на НАТО, като се насочи към бившите югославски държави. Западна Европа проспа възможността за водачество последния път, когато на Балканите избухна война - този път залогът е твърде висок, за да може да пренебрегне региона.

Балканското буре с барут

Ендемичната корупция в балканските страни разкри пукнатини, които Москва използва за постигане на своите цели. Когато след 90-те години на ХХ век бившите югославски държави преминаха от социализъм към свободна пазарна икономика, клептокрацията и незаконната приватизация пуснаха корени. Според „Freedom House“ всички страни от Западните Балкани са се върнали към състояние на "частична свобода". Путин използва корупцията, за да забие икономически, етнически и религиозни клинове в балканските общества чрез лидерите в региона.

Сърбия играе ключова роля в стремежа на Кремъл към Балканите.

Както правителството, така и църквата поддържат лоялност към Москва, която се основава на вековни общи религиозни и културни връзки - както и на взаимната изолация на Сърбия и Русия от съвременните западни сили. Сръбското правителство призова за създаването на "Сръбски свят" - балкански паралел на "Руския свят" на Путин - предназначен да обедини всички сърби в обща културна рамка. Сръбският президент Александър Вучич има по-непосредствени стратегически интереси от намесата на Русия, доколкото хаосът в региона му позволи да се представи като сила за стабилност преди кампанията за преизбирането му през 2022 г. За да гарантират, че изборите ще се проведат в тяхна полза, Сърбия и Русия наскоро обещаха да работят заедно в борбата с масовите протести и "цветните революции", идващи от Запада.

Русия отвръща на сръбската лоялност чрез щедра подкрепа за сръбската армия. От 2018 г. насам бюджетът за отбрана на Сърбия почти се е удвоил и тя е начело на всички балкански държави по разходи, свързани с отбраната. Въпреки заплахите за санкции от страна на САЩ срещу Сърбия, през 2019 г. Москва изпрати ракетна система С-400 в Сърбия за военно учение. Кремъл повиши допълнително залога тази година, когато позволи на Сърбия да закупи системи за противовъздушна отбрана Панцир-С1М. Сърбия също така е домакин на управляван от Русия "хуманитарен център", който служи като институция за събиране на разузнавателна информация, разположена в близост до лагера "Бондстийл" - основната база на НАТО в Косово.

Москва открито заплашва балканските държави, които се опитват да укрепят връзките си със Запада в областта на сигурността. Тя се опита да провали референдума за членство в НАТО през 2018 г. в Северна Македония, а нейният посланик обяви страната за "легитимна цел", ако напрежението между НАТО и Русия се увеличи (страната стана членка през 2020 г.).

В съседна Черна гора Москва подкрепи открит държавен преврат през 2016 г. точно преди успешната ѝ кандидатура за членство в НАТО.

Русия добре разбира, че религията на Балканите винаги е била инструмент за разпалване на конфликти. В Черна гора Кремъл насърчава проруските политики чрез Сръбската православна църква, която отрича концепцията за различна черногорска и сръбска национална идентичност и се намесва в политиката от името на Москва. Работейки чрез църквата, Русия предизвика масови протести през миналата година и замени нелоялното ѝ правителство с проруско ръководство.

Най-взривоопасните огнища на Балканите са Косово и Босна и Херцеговина. Въпреки че населението на Косово е над 90% от етнически албанци, сърбите възприемат страната като родина на предците си, в която се намират някои от най-светите места на Сръбската православна църква. Точно както в началото на 90-те години на миналия век гражданската война избухна в резултат на напрежението между различните религиозни и етнически групи, сега Кремъл използва православната църква, за да дестабилизира страната и региона като цяло. Руската православна църква разпалва повтарящите се спорове за религиозни обекти, като съвсем наскоро изрази загриженост за "съдбата на християнските светини в Косово" след разрастването на напрежението между Косово и Сърбия.

Москва също така даде ясно да се разбере, че дипломатическото признаване от страна на ООН на независимостта на Косово от Сърбия ще бъде невъзможно без одобрението на Русия. Путин често се позовава на Косово, за да оправдае анексирането на Крим от Русия, като твърди, че признаването от западните държави на отделянето на страната от Сърбия е създало прецедент, който легитимира едностранните декларации за независимост на други територии.

Брюксел не успя да постигне напредък по отношение на сръбското признаване на Косово, точно както "Вашингтонското споразумение" от 2020 г. на американския президент Доналд Тръмп не успя да постигне съществен напредък по основните въпроси в спора. КФОР, мироопазващите сили на НАТО, разположени в Косово, също са изправени пред борба за поддържане на стабилността. През септември на спорната косовско-сръбска граница избухнаха протести заради забраната за влизане в Косово на превозни средства със сръбски регистрационни номера. Това доведе до блокада и демонстрация на въздушна сила от страна на сърбите, както и до разполагане на полицейски сили на Косово.

Очаквано, Русия следеше събитието, като се подигра с КФОР и охули ЕС за неадекватното посредничество при продължаващото напрежение между двете държави.

В Босна и Херцеговина Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на войната през 1995 г., е в криза. Страната продължава да се движи от разделения между бошняшката, сръбската и хърватската общност, а Русия използва тези разделения в своя полза. През март Русия заплаши с ответни мерки, ако Босна се присъедини към НАТО. Междувременно сръбският член на тристранното председателство на Босна, Милорад Додик, заплаши, че Република Сръбска, един от двата субекта, които съставляват страната, ще се отдели от Босна.

През декември Народното събрание на Република Сръбска гласува в подкрепа на започването на процедура за оттегляне на босненските сърби от институциите на държавно ниво като босненската армия, службите за сигурност, данъчната система и съдебната власт. Освен Република Сръбска, Кремъл подкрепя босненските хърватски националисти в настояването им за създаване на отделна единица в рамките на Босна и Херцеговина. Върховният международен представител в Босна Кристиан Шмид вдигна тревога през ноември, когато заяви, че "перспективите за по-нататъшно разделение и конфликт са съвсем реални".

Възпиране на Путин

Крайно време е западните сили да се събудят и да осъзнаят заплахата, която руската намеса на Балканите представлява за техните интереси. Тук един грам превенция струва килограм лечение. И на разположение имат само няколко възможности.

НАТО трябва да пренасочи вниманието си към региона и да даде приоритет на деескалация на напрежението. Тя трябва да изпрати свой екип за борба с хибридната подкрепа на Балканите, както направи в Черна гора през 2019 г., за да се бори с руските кампании за дезинформация и други информационни операции. Членовете на НАТО трябва също така да организират здрава коалиция, за да се противопоставят на руската намеса в Босна, като разположат мироопазващи мисии в стратегически райони, като североизточния окръг Бръчко, за да предотвратят излизането на рискови места извън контрол. Тези сили биха могли да допълнят ръководените от ЕС мироопазващи сили (EUFOR), натоварени да поддържат мира и сигурността в Босна, но чийто мандат трябва да бъде разширен от Съвета за сигурност на ООН, където Русия и Китай имат право на вето. През юни президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за налагане на санкции на онези, които застрашават стабилността на Западните Балкани; ЕС следва да се присъедини към тези усилия.

Не може да се очаква от всички членове на НАТО да подкрепят Балканите, тъй като Унгария и няколко други европейски държави от НАТО служат като пълномощници на Русия в организацията. От друга страна, Великобритания изглежда осъзнава сериозността на кризата. Тя обеща да поддържа "стабилността на Западните Балкани" и предупреди Русия да не допуска "стратегическа грешка" в региона. Лондон трябва да работи за превръщането на тези думи в действия, като оглави коалицията на желаещите за борба с руската намеса в региона.

Преди всичко, НАТО трябва да ускори присъединяването на Босна и Косово към НАТО. Така това ще увеличи цената, която Кремъл трябва да плаща за своите операции на Балканите. Русия твърдо се противопоставя на разширяването на НАТО, а сега, с продължаването на кризата в Украйна, призова за правно обвързваща гаранция, че НАТО ще прекрати военната си дейност в Източна Европа. Интегрирането на Босна и Косово би изпратило послание, че Балканите няма да бъдат оставени да се борят сами срещу Москва и че Путин няма да определя бъдещето на НАТО.

Но, както в началото на югославските войни или в навечерието на Първата световна война, може да се окаже трудно да се убеди светът в значимостта на Балканите. През 90-те години на ХХ век европейските държави не успяха да реагират достатъчно бързо на кризата и САЩ бяха принудени да се намесят. Този път обаче САЩ са тези, които са повече обърнати навътре и е малко вероятно да се намесят. Така че тежестта по всяка вероятност ще се стовари върху ЕС. На карта е поставено не друго, а стабилността на Европа и бъдещата жизнеспособност на ЕС и на Алианса на НАТО. /БГНЕС

-------------------------------------

Ивана Страднер, „Foreign Affairs“