Форумът в Давос и глобализацията в условията на руско-украинската война

В момента, в който световният елит се събира на ежегодния форум в Давос, се повдигат въпроси дали той действително може да намери смислени решения на провалите на глобализацията като неравенството, бедността, продоволствената и енергийната криза и изменението на климата.

Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум.

На годишната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, под мотото "Сътрудничество в един фрагментиран свят" ще присъстват имената, определящи световната политика и бизнес.

Срещата ще събере повече от 2700 лидери от 130 държави, включително 50 държавни и правителствени ръководители, тъй като многобройните кризи задълбочават разделението и фрагментират геополитическия пейзаж.

Тази година ще бъде отбелязано и най-високото досега участие на бизнеса в Давос, като са регистрирани над 1500 лидери от 700 организации.

Германският канцлер Олаф Шолц е единственият лидер на Групата на седемте, който ще присъства на срещата на върха.

Ръководителите на ЕС, НАТО, Финландия, Гърция, Испания, Филипините, Южна Африка и Южна Корея също ще се появят в швейцарския ски курорт.

Протести срещу Световния икономически форум

Накъде отива глобализацията?

"Накъде отива глобализацията?" е най-големият въпрос, на който форумът в Давос ще се постарае да даде отговор, тъй като COVID-19 и продължаващата руско-украинска война убедиха някои кръгове, че предстоящата ера на глобализацията е към своя край.

В този контекст конференцията изглежда ще направи оценка на системните смущения и ще продължи да се застъпва за глобализацията.

Тя традиционно се занимава с неуспехите на глобализацията, но на фона на пандемията COVID-19, изменението на климата и продължаващата война нейният ефект е в ежедневен упадък.

"За да се справим с първопричините за тази ерозия на доверието, трябва да засилим сътрудничеството между правителствения и бизнес сектора, като създадем условия за силно и трайно възстановяване", заяви Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум.

Пандемията вече нанесе дълбок удар върху функционирането на световната икономика, тъй като през този период няколко държави засилиха множество протекционистки икономически политики.

А сега с войната между Русия и Украйна нещата се влошиха, тъй като тя се отрази негативно на световната верига на доставките, поставяйки бариери пред потока от стоки, подхранвайки и енергийната криза и недостига на храна по света.

Проучванията показват, че от 2020 г. насам отрицателният ефект на COVID-19 заедно с конфликтите и изменението на климата поставя все по-голям брой хора в риск от глад.

Международните институции като Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка не са били наистина ефективни в подпомагането на Световната здравна организация при осигуряването на справедливо разпределение на ваксините срещу COVID-19.

Според много експерти богатите държави са следвали своя ваксинационен национализъм, а ваксините е могло да бъдат разпределени справедливо, равномерно, бързо и на достъпни цени по целия свят, за да може всяка икономика да се възстанови.

Всички тези събития могат ясно да обяснят кризата на глобализацията.

Още един Давос, още една "пропусната възможност за глобализация"?

В една от статиите си за в. "Гардиън" известният икономист Джоузеф Стиглиц заяви миналата година, че "Давос 2022 е пропусната възможност за глобализация".

"Изглеждаше, че всички работят за свят без граници; изведнъж всички признаха, че поне някои национални граници са ключови за икономическото развитие и сигурността", каза той.

Повечето от бизнес и политическите лидери на форума в Давос не успяха да съчетаят friend-shoring с принципа на свободната и недискриминационна търговия, каза Стиглиц.

Той даде пример и с Германия, която някога е била търговски партньор на Русия, като заедно са изградили газопроводите "Северен поток" за пренос на природен газ от Русия до Германия през Балтийско море от руската държавна газова компания "Газпром". А сега Русия не е надежден търговски партньор, като световните лидери са за използването на икономически санкции като възпиращ фактор.

Когато човек погледне към световната икономика в момента, вижда инфлация, нарастващи лихвени проценти, опасност от рецесия, протекционистки търговски практики, санкции, нарастващи искания за права и стачки на работниците в условията на криза на разходите за живот.

Като се имат предвид всички тези събития, човек не може да бъде оптимист по отношение на това дали конференцията в Давос, като платформа, би могла да доведе до реалистични решения на неуспехите на глобализацията. /БГНЕС, Анадолска агенция

Давос / Швейцария