Фотографът Милен Цветанов: Има красота и в най-грозната трагедия

Български фотограф прави фото разказ след посещение в Чернобил.

33 години след трагедията в атомната централа в Чернобил, български фотограф отива на място и събира във фото разказ забранената зона. Българинът Милен Цветанов обикаля в продължение на три дни изоставени блокове и детски градини, предава репортер на БГНЕС.

Фотографът решава да направи серия от лекции, в които да разкаже спомените си. През есента предстои да подбере най-впечатляващите кадри в изложба.

"В продължение на 3 дни бях в градовете Чернобил и Припят, успяхме да снимаме на територията на незавършените 5 и 6 реактор, както и в секретната противоракетна руска база "Дъга" – една от трите на бившия СССР", сподели Цветанов.

Той подготвя пътуването си до Чернобил от преди близо 3 години. Набелязва тази пролет да замине – без да подозира, че централата ще стане арена на едноименен филм. „Успяхме да стигнем преди бума на мини сериала на HBO. От това, което виждам, туристите са се увеличили в момента почти двойно", каза фотографът.

Мястото може да се посети единствено от лицензирани фирми и гидове. „От гида разбрахме, че 90% от посещенията са само за един ден и са доста малко тези като нас, които бяха за три дни и повече”, посочи той.

Фотографът разказа, че е отседнал в Чернобил, който вече функционира. Има два хотела, 4 магазина, поща, пожарна, полиция и няколко хиляди души, които работят в централата. За тях има общежитие. Местни жители също са се завърнали. Единствено деца няма, тъй като не се допускат лица под 18 години.

Районът на Чернобил може да се каже, че е бизнес. Има някои места, на които радиацията е висока и посетители не ходят. В по-голямата част обаче радиацията е по-ниска от България, сподели още фотографът.

От фоторазходката Цветанов е селектирал 200 кадъра, които ще бъдат отсети за бъдещата изложба през септември.

На въпрос какво иска да каже на хората през окото на обектива Цветанов заяви, че иска да покаже, че дори в най-грозната трагедия можем да видим и хубавите неща.

„Посещението в Чернобил определено ме промени, особено след като посетихме една от детските градини", призна фотографът. /БГНЕС