Фотоизложба в Разлог показва съхранените и автентичните народни носии

Дворът на историческия музей в гр. Разлог се превърна в художествена галерия, там бе подредена фотоизложба на красивите и автентични народни носии, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Организаторът на изложбата от фондация: „Живите български корени“, служителите на музея и самите модели, позирали на фотосите, окачиха в коридора и двора на музея 28-те фотоса.

Една година е отнела организацията на изложбата, дело както на фондацията, така и на музея, позирали са момчета и момичета от града, част от показаните носии са притежание на родовете им.

На кукерския празник „Старчевата“, както и в деня на родилната помощ, младо и старо от Разлог вадят от скриновете и обличат красивите носии на дедите и прадедите си. На вторият празник заденати с внучетата на гърбовете си, жените-майки и баби завъртат пъстрото „Бабино хоро“.

Разложките носии са красиви, извезани с шевици, които тук наричат „запески“.

„За първи път имаме възможност да покажем богатството, което имаме пред публика и гости, идеята да покажем и направим каталог на традиционното облекло за Разлог я имаме отдавна. Политиката на музея е да надгражда, съхранява това безценно богатство и традициите, които са живи“, каза пред БГНЕС директорът на музея Христина Манова.

Според нея град Разлог е пазител на традициите, и всяка година се стараят да показват все повече неща, съхранени от миналото.

Изложбата показва 28 фотоса, които ще бъдат показани и в страната, а организаторите смятат, че ще бъде показана и в чужбина. Самата Манова отбеляза, че интересът към тази съхранена жива памет е огромен.

„Включих се в инициативата, защото идеята й е да запази историята и традициите на нашия край, което ще бъде един много успешен проект. А нашите празници, като например кукерския празник „Старчевата“, са уникални и не могат да се видят никъде другаде по света“, каза Елица Парапунова. Тя е един от 28-те момичета и момчета от Разлог, снимали се с носиите.

„Това е черен разложки фустан на плисета, носията е притежание на нашия род, Разлог има много какво да покаже. За мен традицията е всичко, тя ми е предадена от моите прабаба и дядо“, обясни вторият модел Мария Варсанова.

„Подготовката и реализацията на тази изложба ни отне една година, тъй като такъв бе срокът даден ни от национален фонд „Култура“. Тук можехме да покажем не просто автентични и красиви носии, но и част от също автентичния фолклор и традиции, които с над вековна история“, каза Петър Петров от фондацията-организатор.

Според него снимките са направени на места, които могат максимално автентично да представят носиите, като са търсили места и панорамни изгледи, както в района, така и дори в Ковачевица.

Изложбата се радва на голям интерес, първо я видяха децата, които са не „зелено училище“ в града, самите модели, а после тя стана достояние на жителите и гостите на Разлог. /БГНЕС