Фотоизложбата "Матера-нюанси" в Пловдив - портрет на града, който не позира

Един по-различен поглед към италианския град Матера, проникновен, със задържане на дъха сякаш, бе представен в Балабановата къща в Стария Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Двата града са европейски столици на културата тази година и фотоизложбата "Матера-нюанси" е една от проявите, които споделят. Организатори са Италианският културен институт в София и Общински институт "Старинен Пловдив". Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт, разказа при откриването за селекцията на хилядите снимки, представени за конкурса и за начина, по който фотографиите на 22 годишната студентка по журналистика и фотография в института Бел арте Дениз Мацарела са се откроили. "Всички останали снимки бяха хубави, но подходящи повече за пощенски картички- каза г-жа Педди- докато тези фотографии по един неповторим начин откриваха детайла, създаваха образ, показваха един друг, много по- задълбочен поглед към Матера".

Неподозиран ъгъл за надникване към каменния град, споделен миг от днешното ежедневие на фона на вековните постройки, промяна на познатия пейзаж чрез играта на светлината и сенките- истинско откровение е фотоизложбата не само за италианците, които така или иначе са свикнали с познатия вид на застиналото във времето градче, но и за посетителите, които никога не са стъпвали там. Входът за тях е може би близък до този, който самите жители на Матера виждат, ако имат нагласата да осъзнават всеки ден красотата около себе си. "В началото просто снимах- споделя Дениз Мацарела- после, когато разгледах снимките си, ми стана ясно, че съм преследвала образи, теми, детайли- така ги групирах и се получи изложбата." Младата фотографка все още е в началото на кариерата си, но има намерение в бъдеще да съчетае журналистиката с фотообектива, а дарбата и да вижда детайла и да отсява важните подробности най- вероятно ще и помогне да бъде добра в това.

На откриването на изложбата "Матера- нюанси" Луиджина Педди обяви фотографски конкурс за Пловдив. Тя призова участниците да потърсят и намерят ония отличителни детайли на града, който ще го представи по подобен начин за зрителите. Сред наградите е и пътуване до Матера. /БГНЕС