Франция иска от Западните Балкани силно сътрудничество и борба с тероризма

Европейският съюз и неговите държави членки правят много в подкрепа на икономическото и социалното развитие на Западните Балкани. Затова очакваме страните от Западните Балкани да докажат своя ангажимент в три области: да засилят сътрудничеството, да ускорят структурните реформи с акцент върху основни реформи като върховенството на закона и икономическото управление да ни помогнат да се борим по-добре с тероризма. Това заяви президентът на Франция Еманюел Макрон в обръщението си на онлайн срещата на върха в София като част от Берлинския процес, посветена на Западните Балкани. Той поздрави Северна Македония и България за съпредседателство на процеса.

„Въпреки че всички сме силно фокусирани върху ситуацията с СOVID-19, от съществено значение е да поддържаме и укрепваме този много важен диалог със Западните Балкани: те принадлежат географски, исторически и културно на Европа. Позволете ми да заявя още веднъж, че Франция подкрепя европейската перспектива на страните от Западните Балкани", каза Макрон в изявление от Елисейския дворец.

Френският президент посочи няколко положителни развития в Западните Балкани, настъпили от началото на годината. Това са двете важни решения на членовете на ЕС в края на март на фона на първата вълна от пандемията - приемането на нова методология и решението за започване на преговори със Северна Македония и Албания.

„Това е отворена перспектива и вие знаете колко строга е Франция по този въпрос, което означава и честни отношения между народите. Второ, през юли Сърбия и Косово се договориха да продължат диалога, прекратен 20 месеца. Спорът между Сърбия и Косово е въпрос на европейска сигурност, което означава, че за ЕС е от съществено значение да ръководи усилията за посредничество между двете страни, за да намери окончателно решение на този спор. Франция допринесе за тези положителни етапи и ще продължи да се ангажира да подкрепя Западните Балкани по отношение на усилията за реформи и при разрешаването на политически спорове", каза Макрон.

По отношение на дневния ред на срещата в София, той подчерта значението на регионалното сътрудничество и засиленото икономическо и социално развитие, които са необходими за приближаването на Западните Балкани към Европейския съюз. Насърчаването на регионалното сътрудничество, напомни Макрон, е основната цел на Берлинския процес от 2014 г. насам.

„Като цяло Европейският съюз и неговите държави-членки правят много в подкрепа на икономическото и социалното развитие на Западните Балкани. Затова ние очакваме страните от Западните Балкани също да докажат своята ангажираност в три области: Първо, изключително важно е страните от Западните Балкани да засилят сътрудничеството си. Ето защо подкрепям от все сърце инициативата за създаване на общ регионален пазар, основан на нормите и принципите на Европейския съюз, включително четирите свободи на Европейския съюз. Днес приветствам приемането на тази нова инициатива от лидерите на шестте държави. Второ, очакваме Западните Балкани да ускорят структурните реформи с акцент върху основни реформи като върховенството на закона и икономическото управление. Необходимо е да се постигне напредък в тези области, за да се доближи регионът до Европейския съюз. Трето, имаме нужда от подкрепата на страните от Западните Балкани, за да ни помогнат да се борим по-добре с тероризма. С нарастването на опасността, както в Европейския съюз, така и в Балканския регион, засиленото сътрудничество и ясните послания, изпратени до нашите общества, ще бъдат от общ интерес за всички нас“, каза президентът.

„Готови сме да помогнем на Западните Балкани в борбата срещу изменението на климата“, каза още Макрон. /БГНЕС