Франция ограничи продажбата на никотинови продукти

Франция сериозно ограничи продажбата на никотинови продукти в петък, след като проучване предположи, че пушачите може да e по-малко вероятно да се разболеят от COVID-19.

Заповедта, издадена от Министерството на здравеопазването, ограничава аптеките да не продават повече от едномесечна доза на всякакви никотинови продукти, насочени към ограничаване на зависимостта от цигарите. Всяка продажба трябва да се регистрира от аптекарите, независимо дали купувачът е имал рецепта или не.

Междувременно онлайн продажбите на такива продукти бяха напълно забранени.

Взети са мерки за „предотвратяване на риска за здравето, свързан с прекомерната консумация или злоупотреба с никотинови продукти от хората, които се надяват да се защитят от новия коронавирус и„ да се гарантира наличие на тези продукти за хора, които се нуждаят от лекарства, за да спрат да пушат “, се казва в заповедта.

Нареждането идва само няколко дни след изследване на болницата Pitié-Salpêtrière в Париж, в което е отбелязано, че "настоящият статус около тютюнопушенето изглежда защитен фактор срещу инфекцията от SARS-CoV-2". Проучването отбелязва, че „в сравнение с цялото население на Франция, заболелите от Covid-19 показват значително по-слаба дневна норма на пушене с 80,3% за амбулаторните пациенти и със 75,4% за пациенти в болница“ и теоретизира, че „никотинът може да бъде предложен като потенциален превантивен агент срещу Covid19 инфекцията."

Сега болницата планира да изпробва употребата на никотинови лепенки или други продукти на хоспитализирани пациенти с COVID-19 и в сред населението, за да тества ефективността му срещу вируса.

"Не бива да се забравя, че никотинът е наркотик, който е отговорен за зависимостта от тютюнопушенето. Пушенето има тежки патологични последици и остава сериозна опасност за здравето", предупреждава френското здравно министерство.

Франция страда тежко от пандемията с 22 245 смъртни случая, регистрирани в болници и домове за възрастни хора - четвъртият най-висок брой в света към 24 април./БГНЕС