Франция създава Световна академия на СЗО за квалификация на здравни работници

Франция възнамерява да създаде Световна здравна академия в Лион, за да подобри уменията на медицинските специалисти от цял свят. Както френският президент Еманюел Макрон заяви в събота, говорейки на срещата на върха на Г-20, този проект ще бъде реализиран съвместно със Световната здравна организация (СЗО).

"Трябва да укрепим здравните системи по цялата планета, да споделим ресурси и да обучим здравните работници, за да бъде отговорът на здравните предизвикателства на висота. Ето защо Франция подкрепя Световната здравна организация (СЗО) за откриване на Световна здравна академия в Лион, където ще бъдат подготвяни експерти от цял свят", добави той, призовавайки за "глобален, координиран и солидарен" отговор в борбата срещу пандемията.

Според пресслужбата на СЗО, академията ще има за цел да подобри квалификацията на медицинските специалисти. Първите онлайн класове ще започнат през май 2021 г. и се казва, че именно дистанционният работен формат е по-ефективен и удобен за професионалистите. Организацията обещава да революционизира обучението и очаква 10 милиона специалисти да преминат през институцията до 2025 година.

В речта си френският президент подчерта също значението на осигуряването на равенство при разпространението на ваксини и лекарства за коронавирус в света и призова други страни да се откажат от „националния егоизъм“ по този въпрос. Той също така се застъпи за тясно сътрудничество с развиващите се страни за производството на лекарства и ваксини за COVID-19 на тяхна територия, за да се улесни разпространението на тези лекарства.

"Когато първата ваксина излезе на пазара, е необходимо да се гарантира достъп до нея по целия свят и на всяка цена, за да се избегне сценарий, при който светът ще живее с различна скорост и само богатите могат да победят вируса и да живеят отново нормален живот", обясни той. /БГНЕС, ТАСС