Франция, Германия и Италия подкрепят Украйна за ЕС, цивилни бедстват в Северодонецк, японска авиокомпания се отказа от логото си „Z”

БГНЕС обобщава последните събития, свързани с войната в Украйна:

- Песков: Донбас е цел номер едно на Русия в Украйна

За Русия задача номер едно в Украйна е да защити населението на Донбас от силите, които обстрелват и убиват цивилни граждани - това каза Дмитрий Песков - говорител на руския държавен глава в интервю за CNN.

Песков каза още, че "все повече хора в Украйна, с освобождаването на териториите от националистически елементи, не искат да свързват бъдещето си с Киев".

"Задача номер едно е да защитим населението на Донбас и Луганск от онези, които в момента обстрелват Донецк и убиват цивилни. Те [киевските власти] правят това през последните осем или девет години", каза Песков.

- Европейските лидери подкрепят кандидатурата на Украйна за членство в ЕС -

Лидерите на Франция, Германия и Италия подкрепиха "незабавния" статут на Украйна като кандидатка за членство в ЕС по време на първото си посещение в Киев след инвазията, по време на което обещаха да помогнат за победата над Русия и за възстановяването на разрушените украински градове.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Украйна трябва да "устои и да спечели" войната, и обяви, че Франция ще дари шест допълнителни артилерийски системи с голям обсег на действие.

Макрон е критикуван в Украйна и сред някои нейни съюзници за това, че е казал, че Русия не трябва да бъде "унижавана", ако бъде победена.

- Повече оръжия са "безполезни", заявиха от Москва -

Кремъл предупреди лидерите на Франция, Германия и Италия, че изпращането на още оръжия на Украйна е "абсолютно безполезно и ще нанесе допълнителни щети на страната".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че се надява тримата лидери да насърчат украинския президент Володимир Зеленски "наистина да погледне трезво на състоянието на нещата".

- 10 000 цивилни са в капан в източен град -

Губернаторът на източната Луганска област Сергий Гайдай заяви, че около 10 000 цивилни граждани от общо 100 000 души, които преди войната са били в капан, остават в град Северодонецк, където от седмици се водят интензивни боеве.

Градът е най-големият в Луганска област, който още не е паднал под властта на руските сили.

Трите моста към града са разрушени, което отрязва ключови пътища за бягство.

Москва твърди, че в сряда Украйна е блокирала евакуацията на цивилни граждани от химическия завод "Азот"

- "Наш продукт, наши правила", казва Русия за газа -

Ръководителят на руския енергиен гигант "Газпром" заяви, че Москва ще следва собствените си правила, след като намали доставките на газ за Германия.

"Това е нашият продукт и нашите правила", казва Алексей Милер на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

От началото на войната доставките на природен газ за Полша, България, Финландия, Дания и Холандия бяха спрени заради отказ да се плати в рубли.

Тази седмица "Газпром" прекрати доставките си за Германия по газопровода "Северен поток", което Берлин определи като "политически" ход, но "Газпром" обвини за това ремонтите, извършвани от германската компания "Сименс".

Италианският енергиен гигант Eni и австрийската OMV заявиха, че доставките им също са били прекъснати.

- Руски шпионин заловен в съда в Хага -

Нидерландската разузнавателна служба AIVD съобщава, че е спряла руски шпионин, представящ се за стажант, от достъп до Международния наказателен съд, който разследва военни престъпления в Украйна.

Властите твърдят, че мъжът, когото назовават като Сергей Владимирович Черкасов, е използвал бразилска самоличност, но е бил разобличен като член на руското военно разузнаване ГРУ. Мъжът е бил върнат обратно в Бразилия.

- Японска авиокомпания се отказва от логото Z -

Японската нискотарифна авиокомпания Zipair се отказва от логото си Z, тъй като се опасява, че то ще бъде разчетено като знак за подкрепа на руската война в Украйна.

Буквата Z се превърна в символ на подкрепа за руската инвазия, след като беше забелязана върху руски танкове и военни униформи в Украйна.

Оттогава тя се появява върху автомобили, дрехи и билбордове в цяла Русия, както и в социалните медии. /БГНЕС