Франция и Испания призоваха за проактивен отговор срещу американския закон за инфлацията

Френският президент Еманюел Макрон и испанският президент Педро Санчес обединиха сили, за да призоват за "проактивен" европейски отговор на назряващия търговски спор с Вашингтон относно предполагаемия протекционизъм. Говорейки в Барселона след френско-испанска среща на върха, двамата лидери казаха, че са постигнали обща позиция за това как да отговорят на мащабния инвестиционен план на Вашингтон за ускоряване на прехода на САЩ към зелена енергия.

„И двамата сме наясно с факта, че трябва да реагираме по много проактивен начин“ на така наречения Закон за намаляване на инфлацията (IRA) на Вашингтон, каза Макрон след подписването на договор за приятелство с испанския премиер. По думите му американският закон, който предоставя големи субсидии на американския бизнес, заплашва Европа с деиндустриализация. „Европа преминава през труден период заради войната (в Украйна), а също и заради търговските решения, взети от нашите колеги в САЩ. Ако Европа не реагира, ускоряването на „зелената” икономиката на САЩ ще означава деиндустриализация на Европа“, каза Макрон на пресконференция, която беше излъчена от официалния акаунт на Елисейския дворец в Туитър.

По-рано Макрон нарече американския закон „неприятелски“ и „агресивен“, като каза, че Европа трябва да ускори работата по отговорите за подкрепа на бизнеса. Той отбеляза, че Франция очаква да намери европейски отговор на американския Закон за намаляване на инфлацията до началото на 2023 г. /БГНЕС, АФП

Барселона / Испания