Франция наблюдава 7500 потенциални терористи

Френските тайни служби наблюдават около 7500 души, които биха могли да участват в терористични проекти, съобщава „Дойче Веле“.

Цифрата е предоставена от ръководителя на Главната дирекция за вътрешна сигурност (DGSI) Никола Лернер в интервю за радио „France Info“, в което той подчерта, че „ислямисткият тероризъм“ продължава да бъде основната заплаха пред Франция. За да илюстрира това, той припомни, че през последните осемнадесет месеца Франция е била жертва на седем нападения, а други пет са предотвратени.

Лернер каза, че заедно с по-традиционния профил на терориста, през последните години се появи нов, този на "по-изолирани лица", без преки връзки с организации. В тази връзка той отбеляза, че извършителите на последните девет нападения не са регистрирани от тайните служби.

Тази комуникационна операция на генералния директор на тайните служби се извършва един ден след като DGSI представи своя уебсайт, за да информира обществеността за своите мисии, но също така да направи институцията привлекателна за тези, които искат да работят в нея. Целта е да наемете още 1200 агенти до 2024 г., за да достигнете 5500. /БГНЕС