Франция "носи значителна отговорност" за геноцида в Руанда

Франция "носи значителна отговорност" за разрешаването на геноцида в Руанда и все още отказва да признае истинската си роля в ужаса от 1994 г., се казва в доклад, поръчан от Кигали, публикуван в понеделник.

„Нашето заключение е, че френското правителство носи значителна отговорност за допускането на предвидим геноцид“, завършва докладът от близо 600 страници за ролята на Франция в погрома, при който около 800 000 души са убити между април и юли 1994 г.

Дългогодишното разследване на американската адвокатска кантора Levy Firestone Muse сочи, че Франция е знаела, че предстои геноцид, но е останала "непоклатима в подкрепа" на своите руандийски съюзници, дори когато планираното унищожение на малцинството тутси стана ясно.

Докладът, поръчан от Руанда през 2017 г., не открива доказателства за френски служители или персонал, пряко участващи в убийството на тутси.

Но отхвърли твърдението, че Франция е била „сляпа“ за задаващите се кланета, заключение, достигнато наскоро от френски историци в поръчано от президента Еманюел Макрон проучване на същите исторически събития.

Тези констатации, публикувани през март, казват, че Франция носи "огромни отговорности" по отношение на геноцида и признава "провал" от своя страна, но няма съучастие в убийствата.

Разследването, поръчано от Руанда, заяви, че Франция "е била незаменим сътрудник в изграждането на институциите, които ще станат инструменти на геноцида".

"Нито едно друго чуждестранно правителство не знаеше опасностите, които крият екстремистите от Руанда, и даваше възможност на тези екстремисти ... Ролята на френското правителство беше изключителна. И все още то не е признало тази си роля или не я е изкупило", се посочва в доклада.

Той също така обвини Франция, че възпрепятства разследването й, отказвайки да предаде критични документи, казаха разследващите.

Франция се сблъсква от години с обвинения, че не е направила достатъчно, за да спре убийствата и въпросът е отровил отношенията между двете страни.

Президентът Пол Кагаме, който управлява Руанда скоро след геноцида, приветства неотдавнашното френско разследване като "важна стъпка към общото разбиране на случилото се"./БГНЕС