Франция пред потенциална енергийна криза

Френският министър-председател Елизабет Борн предупреди шефовете на компании за риска от ограничаване на потреблението на енергия тази зима и ги призова да предприемат мерки за намаляване на потреблението.

"Ако действаме колективно, тогава можем да преодолеем риска от недостиг, но ако всички не вземат участие и ако всички лоши сценарии се съберат заедно, тогава може да бъдем принудени да наложим намаления на потребителите", каза тя пред бизнес групата Medef.

"Ако в крайна сметка се стигне до нормиране, предприятията ще бъдат най-засегнати и за съжаление трябва да сме подготвени за това", продължи тя.

Борн заяви, че правителството вече изготвя планове за действие в извънредни ситуации, включително "система за търговия с квоти", която ще позволи на дружествата да купуват и продават квоти за електроенергия.

Правителството също така подготвя мерки за подпомагане на дружествата, които ще бъдат "твърде сериозно засегнати" от нормирането, съобщи АФП.

Ясното предупреждение за риска от недостиг на електроенергия допълнително подчертава усилията на правителството да подготви общественото мнение и бизнеса за очертаващите се трудности, причинени от продължаващата война в Украйна.

В речта си миналата седмица на първото заседание на кабинета след лятната ваканция през август президентът Еманюел Макрон предупреди, че може да се наложи Франция да направи "жертви" в резултат на това, което той нарече "край на изобилието".

"Всяка компания трябва да се мобилизира и да действа. Призовавам всички да изготвят собствени планове за пестене на енергия през септември", продължи Борн, като същевременно подчерта, че кризата ще подпомогне прехода от изкопаеми горива.

"Предстоящите месеци са само стъпка от по-големия преход, който трябва да извършим", каза тя.

Франция е по-защитена от много европейски страни от скока на цените на газа, причинен от решението на Русия да намали износа си за Европа след нахлуването си в Украйна през февруари.

Франция произвежда около 70 % от електроенергията си с помощта на 56 ядрени реактора, но 32 от тях в момента са изключени или за рутинна поддръжка, или за оценка на рисковете от корозия.

Борн заяви, че "повторното пускане на спрените реактори е от съществено значение, за да се избегнат прекъсвания на електрозахранването".

Макрон даде по-оптимистичен тон по време на посещението си в Алжир миналата седмица, където бяха обсъдени допълнителни доставки от северноафриканския производител.

"Няма да имаме никакви проблеми, защото зависим много малко от газа", каза Макрон пред репортери в Алжир в петък. "Имаме един газопровод с Норвегия. Увеличихме обема и диверсифицирахме нещата".

Той посочи новия терминал, способен да преработва втечнен природен газ (LNG) в северното пристанище Хавър, както и усилията за запълване на френските газови запаси, които са пълни на 90 %.

"Така че от чисто френска гледна точка тази зима нещата ще бъдат наред. Въпросът е европейски", обясни Макрон, като каза, че може да се наложи "солидарност", за да се помогне на колегите от ЕС, които са по-зависими от руския газ.

Газът съставлява около 20% от общото енергийно потребление на Франция, но се използва като източник на енергия за по-малко от 10% от електроенергията, сочат статистическите данни на Международната агенция по енергетика. /БГНЕС