Франция преговаря със Саудитска Арабия и ОАЕ за диверсификация на енергийните доставки за Европа

Франция проведе преговори със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства за диверсифициране на енергийните доставки за Европа, за да се намали зависимостта на континента от Русия.

Жан-Ив Льо Дриан, министър на външните работи на Франция

В телефонен разговор с колегите си от Саудитска Арабия и ОАЕ Файсал бин Фархан Ал Сауд и Абдула бин Зайед ал-Нахян министърът на външните работи Жан-Ив Льо Дриан подчерта важността на координацията с двете държави от Персийския залив с оглед диверсифициране на доставките на нефт и газ за европейските държави, се посочва в изявление на Министерството на външните работи.

Той подчерта "необходимостта от силна международна мобилизация, на всички форуми и при всички обстоятелства, пред лицето на агресията, водена от Русия в Украйна, която представлява сериозна заплаха за европейската сигурност", се казва в изявлението.

Предвидено е също така Льо Дриан да посети следващата седмица Катар, където ще бъде обсъдена темата за енергийната диверсификация, съобщи BFMTV news. Доха е сред трите най-големи износители на втечнен природен газ (LNG) в света.

Франция е в етап на планиране на инсталирането на плаващ терминал за втечнен природен газ в пристанище Хавър, за да увеличи капацитета си за разтоварване на втечнен природен газ и да намали зависимостта си от руския газ, съобщи в събота френският информационен всекидневник Les Echos.

Русия е водещият доставчик на суров петрол, природен газ и твърди изкопаеми горива за държавите от Европейския съюз. Стабилността на енергийните доставки е застрашена поради санкциите, наложени на Москва заради войната ѝ в Украйна.

По време на френското председателство на Европейския съвет Франция обяви целта за постигане на енергийна независимост на ЕС през следващото десетилетие, която може да бъде постигната чрез диверсификация на доставките и източниците на нефт и газ.

На фона на международния натиск и санкциите френският мултинационален петролен и газов гигант TotalEnergies обяви миналата седмица, че преустановява бизнеса си с Русия и ще внася петролни продукти от Саудитска Арабия. /БГНЕС

Париж / Франция