Франция прекратява евакуацията от Афганистан, ако САЩ се изтеглят на 31 август

Франция ще прекрати евакуацията си от контролирания от талибаните Афганистан по-късно тази седмица, ако САЩ се придържат към план за изтегляне на войските си в края на август, заяви служител на външно министерство.

Ако САЩ извършат пълно изтегляне на 31 август, както е планирано "за нас ... това означава, че операцията ни приключва в четвъртък вечерта. Значи ни остават три дни", заяви пред френския премиер Жан Кастекс Никола Рош, началник на кабинета на външния министър Жан-Ив Льо Дриан.

Франция евакуирани през последните дни почти 2000 френски граждани и афганистанци през военна база в Абу Даби, след като президентът Еманюел Макрон заяви, че страната отваря врати за хората, застрашени от талибаните.

Външно министерство идентифицира още 62 френски граждани, нуждаещи се от евакуация, докато властите разглеждат молбите голям брой афганистанци, желаещи да напуснат страната.

Президентът на САЩ Джо Байдън определи 31 август за краен срок за приключване на хаотичния въздушен транспорт, организиран от хиляди временно разположени войници, но направи уговорката, че е възможно удължаването му, ако е необходимо.

Говорителят на талибаните предупреди в понеделник, че твърдолинейната ислямистка групировка няма да се съгласи с никакво удължаване, определи това като "червена линия"и заяви, че всяко забавяне ще се разглежда като "разширяване на окупацията".

Няколко западни държави предупредиха, че няма да е възможно да се евакуират всички нуждаещи се в този кратък срок. /БГНЕС, АФП