Франция се отправя към парламентарни избори

Френските избиратели ще отидат днес до урните, за да гласуват за законодателен орган на страната.

Еманюел Макрон спечели президентския пост през април, с което стана първият държавен глава, който през последните 20 години е преизбран на поста.

Първият тур на изборите за Национално събрание - долната камара на парламента, ще се проведе днес, а вторият - една седмица по-късно, на 19 юни.

Въпреки силното мнозинство на неговата дясноцентристка партия, Макрон ще бъде изправен пред силна конкуренция от страна на коалицията, известна като Нов екологичен и социален народен съюз, или NUPES - група от четири опозиционни партии, които решиха да се обединят срещу Макрон.

Те се състоят от партиите Социалисти, Комунисти, Екологична Европа - Зелените и „Непреклонна Франция“.

Националното събрание се състои от 577 места. Като част от коалицията четирите партии от NUPES се съгласиха да подкрепят само по един кандидат за всяко от местата: 100 от Зелените, 70 от Социалистите, 50 от Комунистите и 360 от Движение "Непреклонна Франция".

Последното е партията на Жан-Люк Меланшон - депутатът, който представлява Марсилия и който се очаква да бъде преизбран.

Част от стремежа му към победа е надеждата да бъде назначен за министър-председател - не твърде желателна перспектива, тъй като сегашният премиер Елизабет Борн ще трябва да се бори за мястото си.

По закон всеки действащ министър, който има по-голяма роля в правителството, като Борн, трябва да се оттегли, ако загуби състезанието.

Ако алиансът на Меланшон спечели мнозинство и Борн загуби мястото си, той може да поеме поста министър-председател, ако Макрон реши да го назначи, за да привлече левицата на своя страна.

Меланшон се класира на трето място на президентските избори през април, като събра 21,95% от гласовете след кандидата на крайната десница Марин льо Пен.

В столицата на Франция, както и в различните ѝ региони, гласоподавателите се вълнуват от многобройни въпроси - от правата на риболов в северозападната част на страната до имиграционните проблеми в Кале на север и в Средиземно море, както и проблемите на селското стопанство в средата.

Повишените цени на горивата и инфлацията засягат обикновените потребители в по-големите градове и в околностите им.

„Ще гласувам тази неделя и следващата неделя за моя кандидат Надеге Абоманголи. Тя е била чистачка в хотели и е подкрепена от партиите на NUPES, които се надявам да получат много депутати и представители, защото носят истинските, интелигентните проекти на обществото, включително екологичните нужди и мерки, които са абсолютно решаващи", каза Тристан - техник, работещ в театрална продукция в Париж, за когото въпросът за околната среда е от изключителна важност.

Съществува сериозно разделение между тези, които подкрепят Макрон и неговата система на управление, и тези, които не го подкрепят, тъй като смятат, че той е постигнал малко и че голяма част от президентския му мандат е било повече позьорство, отколкото реални действия.

Тези, които твърдо стоят на страната на президента, обаче чувстват силната необходимост да се обединят. И това противопоставяне и несъгласие е положително за страната.

"В неделя ще гласувам за кандидата на Републиканците. Не съм много оптимистично настроен за шансовете ѝ да бъде избрана, но все пак смятам, че е важно да има опозиция в тази страна", казва Вали, който работи в областта на животозастраховането в Париж. "Мисля, че президентът Макрон все пак ще се справи добре за бъдещето, за Европа".

"За мен е много важно да се реши проблемът с безработицата в тази страна, както и със сигурността, защото в тази страна има много несигурност. За мен това е най-важното", каза той.

Според социологическо проучване на IPSOS-Sopra-Sterio, проведено в петък, "Заедно!", която е коалиция от партии, подкрепящи Макрон - "Република напред", "МоДем" и "Хоризонти", изпреварва с малко до NUPES с 28% срещу 27%.

Националното обединение на Марин льо Пен се одобрява от 19,5 % от гласоподавателите. /БГНЕС, Анадолска агенция