Франция ще сваля поетапно карантината

Министърът на здравеопазването на Франция Оливие Веран е на мнение, че е целесъобразно постепенната отмяна на карантината по региони, а не едновременно в цялата страна.

В интервю за вестник „Le Telegramm” той заяви, че е за това ограничителните мерки да се отменят постепенно по места. За да бъде взето такова решение, трябва да бъде проучена епидемиологичната ситуация във всеки от регионите, обстановката в болниците, както и проблемът с препълнените медицински заведения като цяло.

Министърът отбеляза, че през последните пет дни се наблюдава снижаване на показателите на епидемията в страната.

„Сега се отчита най-ниска заболеваемост за денонощие. По-рано показателите бяха средно 40 000, а сега достигнаха 33 000”, каза Веран.

Той все пак предупреди, че положителните промени „остават нестабилни” и Франция продължава да поддържа високо ниво на заболеваемост, а снижаването на броя на случаите не протича достатъчно бързо. Затова усилията за борба с пандемията трябва да продължат, подчерта министърът.

Оливие Веран не потвърди думите на президента Еманюел Макрон относно отмяната на ограничителните мерки във Франция в средата на май. Той каза, че властите работят в тази посока, но действията на всички мерки за борба с коронавируса ще бъдат оценявани в различните моменти.

„Надявам се, че ще имаме спокойно лято при строго спазване на всички необходими мерки, както направихме през лятото на миналата година”, каза Веран и подчерта, че се работи по въпроса всички французи да получат максимална степен на свобода.

Министърът подчерта и добрата динамика на ваксинационната кампания – на ден във Франция се поставят по 350 000 ваксини, което се равнява на броя на населението в един френски департамент.

Макар че все още поддържа високи нива, смъртността не е толкова висока, колкото би могла да бъде, ако не беше успяла ваксинацията на възрастните хора преди началото на третата вълна, каза Веран. Според него, обаче, пикът на третата вълна във Франция все още не е настъпил. /БГНЕС