Франция евакуира от Судан 100 души от различни националности

Около 100 души от различни националности бяха евакуирани от Судан с първия френски полет от засегнатата от войната страна след "сложна" спасителна операция, каза служител на френското външно министерство в неделя. Той не уточни националностите на евакуираните.


Очаква се втори полет от още 100 души да тръгне в неделя вечерта, който също ще се насочи към Джибути, каза служителят пред репортери при условие за анонимност. Той добави, че евакуираните е трябвало да пресекат фронтовата линия на боевете около столицата Хартум, за да се качат на самолетите. Имаше съобщения, че френски гражданин е ранен при придвижването на цивилния конвой из Хартум.

По-рано бе съобщено, че Саудитска Арабия е евакуирала българи от Судан. Те са били сред 12 граждани от други страни, които кралството е евакуирало заедно с 91 свои сънародници, съобщи саудитското МВнР. Всички те „безопасно са пристигнали” в саудитския град Джеда в събота. Не се уточнява броят на българите. Евакуираните несаудитски лица са от Кувейт, Катар, Обединените арабски емирства, Египет, Тунис, Пакистан, Индия, Бангладеш, Филипините, Канада и Буркина Фасо. Чужденците включват "дипломати и международни служители", казаха от министерството, без да дават повече подробности.

Общо Саудитска Арабия е евакуирала над 150 души. Евакуацията е извършена от ВМС на кралството с подкрепата на части от други видове войски, казва се още в изявление на външното министерство. /БГНЕС