Франция и Италия заздравяват двустранните отношения

Френският президент Еманюел Макрон и италианският министър-председател Джорджа Мелони обещаха да работят в по-тясно сътрудничество на двустранна среща в Париж за разговори, целящи заздравяване на връзките, предаде АФП.


След избирането на Мелони през 2022 г. начело на най-дясната италианска коалиция след Втората световна война съседните държави нееднократно влизаха в сблъсъци по отношение на имиграцията.

При първото си посещение във френската столица Мелони заяви, че "Италия и Франция са две съюзнически нации, две важни нации, централни, главни герои в Европа, които трябва да разговарят помежду си в този момент, когато общите ни интереси са много близки".

"От съществено значение е Рим и Париж да продължат да работят заедно както на двустранно, така и на многонационално равнище", добави тя.

Макрон призова съюзниците да продължат "сътрудничеството си" по въпросите на миграцията, която е основен вътрешнополитически проблем за неговото правителство и това на Мелони.

"Италия и Франция могат да продължат да се движат напред с полза през следващите седмици, месеци и години", добави той.

През ноември 2022 г. Мелони отказа да разреши на хуманитарен кораб, превозващ 230 мигранти, да акостира в Италия, което го накара да се насочи към Франция, чието правителството осъди "неприемливото" решение на Рим.


Мелони не беше взета предвид и когато Макрон покани германския канцлер Олаф Шолц, но не и нея, на срещи с украинския президент Володимир Зеленски в навечерието на европейската среща на върха през февруари.

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен предизвика нова словесна война през май, когато заяви, че Мелони е "неспособна да реши проблемите с миграцията, заради които беше избрана".

В резултат на това външният министър на Италия Антонио Таяни отмени планирано пътуване до Париж и поиска извинение.

Според официален представител на френското президентство Мелони и Макрон са обсъдили и помощта за Украйна и да се подготвят за предстоящите срещи на върха на ЕС и НАТО този месец и през юли.

Макрон заяви, че двете страни се нуждаят от "откровен, амбициозен и взискателен диалог" отвъд "противоречията и несъгласията". /БГНЕС