Франция и Полша засилват връзките си

Френският президент Еманюел Макрон и полският министър-председател Доналд Туск обсъдиха засилването на сътрудничеството в областта на сигурността в Европа, докато нарастват опасенията, че евентуалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом може да застраши западната солидарност срещу руската инвазия в Украйна.


Бившият ръководител на ЕС Туск се позова на класическата книга на Александър Дюма "Тримата мускетари", като заяви, че Полша е готова да застане рамо до рамо с Франция и подчерта, че философията, която е в основата на отношенията между Европейския съюз и НАТО, се основава на принципа "един за всички, всички за един".

"Заедно с Франция сме готови да се борим за тази сигурност" на "цяла Европа", каза той.

Коментарите на Туск бяха тънко прикрита закачка към Тръмп, който през уикенда изпрати студенина сред европейските съюзници на Съединените щати, когато заяви, че ще "насърчи" Русия да нападне всяка страна от НАТО, която не изпълнява финансовите си задължения.

Туск също така заяви, че желае да възроди т.нар. формат "Ваймарски триъгълник", който първоначално беше създаден през 1991 г., за да даде възможност за съгласувани европейски действия и включва и Германия.

Туск се завърна на поста министър-председател на Полша през декември, отбелязвайки прекъсването на дългогодишното дясно управление и обещавайки да възстанови силните връзки с ЕС.

Франция, Германия и Полша се стремят да укрепят сътрудничеството си, докато инвазията на Москва в Украйна навлиза в трета година, а руският президент Владимир Путин става все по-уверен.

Макрон похвали Туск и неговото правителство като "доверени, проевропейски партньори", които са "наясно с европейската сигурност".

Той също така повтори призивите си за укрепване на европейската отбранителна индустрия.

"Това е и нещото, което ще позволи превръщането на Европа в сила в областта на сигурността и отбраната, допълваща НАТО, европейския стълб на Атлантическия съюз", каза той.


През януари френският президент призова европейските страни да се подготвят да подкрепят Украйна, в случай че Вашингтон реши да спре помощта.

Отделно от това висши дипломати на Франция, Германия и Полша трябваше да поставят началото на съвместна инициатива за борба с руските дезинформационни атаки.

Френският министър на външните работи Стефан Сежурн щеше да приеме германския си колега Аналена Баербок и Радослав Сикорски от Полша в замъка Сел-Сен-Клу край Париж.

През уикенда Сежурн заяви, че Франция, Германия и Полша ще представят ново споразумение за сътрудничество в борбата с чуждестранните операции за дезинформация, особено с произход от Русия.

Очакваше се министрите да докладват и за новите информационни атаки на Москва срещу трите държави.

"Нашите три държави са жертви на една и съща стратегия за дестабилизация", заяви Сежурн в интервю за френския регионален всекидневник Ouest-France, публикувано в събота.

Сежурн заяви, че триото ще разкрие "извършените нападения", като добави, че подобни дезинформационни действия имат за цел да разделят общественото мнение.

Критиците на Кремъл твърдят, че Русия от години използва фабрики за тролове и уебсайтове за фалшиви новини, за да разпространява дезинформация на Запад. /БГНЕС