Франция: Полша се върна в Европа

Полша се "завръща" на европейската сцена, заяви френският външен министър, като призова Париж, Варшава и Берлин да работят заедно за реформите в ЕС и за подпомагане на Украйна, предаде АФП.


"Полша се върна в Европа, а с това и надеждата да напреднем по съществените европейски реформи за нашите граждани", заяви министър Стефан Сежурне по време на посещение във Варшава.

"Ваймарският триъгълник се възроди и мисля, че това е нещо добро", каза той, визирайки регионалния съюз на Франция, Германия и Полша, създаден през 1991 г.

Новото проевропейско правителство дойде на власт в Полша през декември след парламентарните избори през октомври.

Предишното правителство, ръководено от десни популисти, често беше в конфликт с Европейския съюз заради поредица от спорни съдебни реформи, които според Брюксел подкопават демократичните свободи.

На съвместна пресконференция със Сежурне полският външен министър Радослав Сикорски заяви, че алиансът е "много важна платформа", която ще "очертае стратегическите насоки за бъдещето на нашия континент".

Сикорски говори и за необходимостта от допълнително финансиране от ЕС за военна помощ за Украйна.

"Украинците имат право да бъдат уморени, но не и ние", каза той, визирайки нарастващата умора сред някои от западните съюзници на Украйна от продължаването на подкрепата.

Полша е един от най-големите поддръжници на Украйна.

По време на първото си пътуване в чужбина след назначаването си миналата седмица Сежурне посети Киев и Берлин, преди да се отправи към Варшава. /БГНЕС